We hebben vorig jaar wat financiële tegenslagen te verwerken gehad, waarvan we achteraf moesten toegeven dat we die eigenlijk hadden kunnen voorzien. Erg zonde want als we erop waren voorbereid, hadden we onze vakantie niet hoeven opofferen. Dat mag dan ook niet meer voorkomen!

Wat is financiële zekerheid?

Ons belangrijkste voornemen is om reserves op te bouwen zodat we in ieder geval een vangnet hebben. Ook zien we ons (beginnende) spaargeld nog weleens opgaan aan een "onverwachte" rekening, die we dan kennelijk zijn vergeten. Helaas overkomt ons dat wel vaker.

Wat is nodig?

We zijn vooral benieuwd geraakt naar hoe anderen dit doen, want onze vrienden en kennissen doen allemaal weer wat anders. We kwamen er maar niet achter hoeveel voor ons nou echt 'nodig' zou zijn om achter de hand te hebben.

Beginnen bij het begin

We moesten eerst maar eens de balans opmaken en eigenlijk viel dat al tegen. Maar al zoekende naar informatie vonden we Cashflow van Bankingtools en zo hadden we ineens binnen een uur een duidelijk overzicht van al onze rekeningen.

Waarom zelf het wiel uitvinden?

Het stappenplan 'Ik wil zekerheid' heeft ons snel door het programma geleid en ook gewezen naar de Bufferberekenaar van het Nibud. Superhandig want nu hadden we eindelijk een uitgangspunt. Die buffer opbouwen werd ons eerste spaardoel!

Buffer opbouw

Het programma bleek niet alleen handig om overzicht te houden en betalingen terug te vinden maar ook om te budgetteren zodat we een uitgangspunt hebben. Wij zijn daarmee direct aan de slag gegaan maar gebruiken het  budgetteren nu minder. Onze buffer is bijna bij elkaar gespaard en dat geeft ons een heel goed gevoel!

Inmiddels geen verrassingen meer

We hadden geen zin om veel tijd bezig te zijn met onze financiën en dat is nu ook niet meer nodig. Het programma doet alles wat het moet doen voor ons en we hebben onze buffer bijna opgebouwd, we weten wanneer we rekeningen kunnen verwachten buiten de vaste maandelijkse om. Met een half uurtje per maand weet ik weer genoeg over onze financiën om ons geen zorgen meer te hoeven maken.