Vergelijkingssites, u heeft er vast wel een gebruik van gemaakt. Uit onderzoek blijkt nu echter dat maar liefst de helft van de consumenten niet weet dat deze sites werken op provisiebasis.

Wanneer u bijvoorbeeld een verzekering afsluit via een vergelijkingssite ontvangt deze site een dikke provisie die kan oplopen tot 50% van de waarde van het contract. Deze absurde bedragen worden volgens onderzoek door maar liefst 86% van de ondervraagden beoordeeld als te hoog.

Hebben vergelijkingssites bestaansrecht?

De kracht van een vergelijkingssite is het koppelen van alle losse producten in één site waardoor een consument direct een helder overzicht heeft van alle producten die voor hem interessant kunnen zijn. Wat dat betreft zijn vergelijkingssites natuurlijk heel handig. Het wordt echter dubieus als we kijken naar de provisie die zo’n site ontvangt wanneer u een abonnement afsluit via hun website.

Zolang u dit niet direct merkt is er voor de consument geen probleem, zou u zeggen. Echter moet het geld dat betaald wordt voor de contracten ergens vandaan komen. Dit wordt via een omweg uiteindelijk tóch betaald door klanten. Deze komen dus altijd bedrogen uit.

Oneerlijke concurrentie

Ook is er een discussie of de sites wel een eerlijk beleid hanteren. Het is op veel sites voor aanbieders van contracten alleen mogelijk in de “top 3” te staan als er betaald wordt. De beste optie kan dus zomaar op de vierde plek eindigen omdat hij niet betaald. Hierdoor worden consumenten onjuist ingelicht door sites die prediken juist de beste keuze voor te leggen.

Financieel groot effect

Het bewustzijn dat vergelijkingssites meestal op deze manier in zijn werk gaan kan u een hoop besparen. De beste keus volgens zo’n site betekent nog niet de beste keus voor u. Als u uw financiële huishouden op orde wilt krijgen is het handig een verzekering af te sluiten met een zo hoog mogelijke prijs-kwaliteitverhouding. Zo bespaard u op uw uitgaven.

Vergelijk dus altijd zelf en laat u niet misleiden door vergelijkingssites die belangen hebben bij een aanschaf. Zo zorgt u ervoor dat met uw huishoudboekje van bankingtools elke maand beter uitkomt!