We hadden een dilemma: we wisten wel wat we wilden maar niet hoe we er aan moesten komen. Sandra is sinds februari zwanger en ik heb als zzp'er, een eigen auto nodig om bij klanten langs te kunnen. We willen een nieuwe auto kopen omdat er dan minder kans is op onvoorziene kosten en omdat we veiligheid nu nog belangrijker vinden.

Sparen of lenen? Wat is verstandig?

We hadden de voorkeur om niet te lenen, maar de terugval in inkomsten nu Sandra tijdelijk stopt met werken en de onzekere inkomsten uit mijn werk als zzpér lieten weinig keus. Maar was lenen nu wel verstandig, hoeveel zouden we kunnen lenen, wat zijn de risico's van een lening?

Eerst inzicht dan beslissen

We beseften dat we eerst een goed overzicht moesten maken van onze financiën. Dus na een uurtje rommelen met excel hadden we wel een overzicht maar dat was niet compleet en het kostte veel tijd. Op internet gezocht naar een oplossing en daar vonden we Cashflow Manager.

Verstandige keuze maken

Met het stappenplan 'Ik wil lenen' bij de hand ging het lekker snel. Gegevens inladen, zelf nog wat rubriceren en we hadden overzicht. Nu konden we eindelijk zien hoe we er voor stonden. Belangrijkste vraag: hoe snel kunnen we het beoogde bedrag (€18.000) verstandig bij elkaar krijgen?

Spaartijd vs Lenen

We wisten nu hoeveel ruimte we hadden om te sparen met onze huidige uitgaven patroon. Door ons uitgavenpatroon te vergelijken met Nibud referentiecijfers hadden we een uitgangspunt om en budget op te stellen. Als we ons daaraan zouden houden, konden we meer sparen.

Doelstelling: Spaartijd verkorten en lening verlagen

Als we binnen het nieuwe budget bleven, zou de totale spaartijd 2 jaar zijn. Met ons huidige uitgavenpatroon was dat 30 maanden. We besloten om 1 jaar te gaan sparen en binnen budget te blijven. Zo zouden we de helft kunnen sparen en over een jaar nog maar de helft hoeven lenen. Zo bespaarden we op rentekosten en sneller ons doel bereiken.

De juiste keus = een goed gevoel

Door het gebruik van Nibud Cashflow Manager weten we nu zeker dat we een goede beslissing hebben genomen. We kijken iedere twee weken of we nog op het goede spoor zitten. De software maakt je resultaat goed zichtbaar. Ons doel komt al in zicht!