De pinpas en een bijbehorende pincode is al sinds jaar en dag de makkelijkste manier om af te rekenen bij bijvoorbeeld de supermarkt of de kledingwinkel. De pinpas heeft het afrekenen een stuk makkelijker gemaakt en zorgde er voor dat winkeliers minder contant geld in de kassa hadden. Er is nu echter een nieuw systeem dat pinnen overbodig maakt: NFC. Wij van bankingtools houden deze ontwikkelingen natuurlijk scherp in de gaten.

NFC-betalen

NFC is de afkorting van de term “near field communication”. Kort gezegd is het een contactloze manier om informatie uit te wisselen. Door een pasje in de buurt van een NFC-lezer te houden wordt informatie uitgewisseld. Een bekend voorbeeld hiervan is de OV-chipkaart.

Deze techniek wordt in Nederland ook steeds vaker gebruikt als vervanger van pinnen. Door je pinpas bij een NFC-lezer te houden kunnen kleine bedragen (meestal tot 25 euro) afgerekend worden. Identificatie middels een (pin)code is niet nodig. Omdat er veel vragen zijn over de veiligheid van deze manier van betalen wordt de techniek nog niet zoveel gebruikt als het vertrouwde pinnen.

Betalen met de mobiele telefoon

De techniek maakt het ook mogelijk met de mobiele telefoon af te rekenen. Door een NFC-sensor in de mobiele telefoon te plaatsen en deze te koppelen aan een bank of creditcard wordt het mogelijk met de telefoon af te rekenen. Bij kleine bedragen hoeft ook hier geen code te worden ingevoerd. Bij grotere bedragen is dit wel nodig. Omdat we tegenwoordig massaal gebruik maken van een smartphone heeft deze betalingsmethode veel potentie.

Mogelijkheden eindeloos

Wat nu misschien nog klinkt als ingewikkeld en gevaarlijk wordt hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst de normaalste zaak van de wereld. Door betalen met de mobiele telefoon worden kassabonnen bijvoorbeeld overbodig. Ook kunnen consumenten op hun mobiele telefoon precies bijhouden wanneer zij welke uitgaven doen.

Omdat wij met onze financiële software Cashflow uw inkomsten en uitgaven in kaart brengen houden wij de ontwikkelingen op het gebied van NFC-betaling in de gaten. We zouden bijvoorbeeld een uitbreiding kunnen bouwen dat alle betalingen met de telefoon direct ingevoerd worden in uw overzichten. Zo kan je precies zien wat je hebt uitgegeven en hoeveel je nog te besteden heeft. Maar voorlopig veranderd er door NFC-betalen nog niets aan de af- en bijschrijvingen met rubriceren.

De vraag is niet of NFC-betalen de meest gebruikte manier van betalen wordt, maar wanneer. De techniek is er in ieder geval klaar voor.