Door de aanhoudende economische malaise zijn steeds meer Nederlanders niet meer in staat hun leningen af te betalen. In de afgelopen 12 maanden is het totale aantal consumenten dat zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen met 45.000 gestegen naar 720.000.* Het aantal bij het BKR geregistreerde consumenten die een betalingsachterstand hebben op een lening is de laatste jaren aan één stuk door aan het stijgen.

Werkloosheid als bepalende factor

Algemeen directeur van het BKR Peter van den Bosch verklaart dat de door de crisis gestegen werkloosheid een bepalende factor is bij het groeien van de betalingsachterstanden bij leningen.

“Verborgen werkloosheid is een groot probleem in Nederland. Het gaat dan om zelfstandigen die minder opdrachten krijgen of ondernemers die hun inkomsten zien teruglopen.”

Daling totaal aantal leningen

Toch is ondanks het aantal op leningen gestegen betalingsachterstanden, het totaal aantal leningen het afgelopen jaar juist gedaald.

“Er worden minder hypotheken en gewone leningen afgesloten, maar bij bestaande leningen zijn er vaker betalingsproblemen”, aldus Van den Bosch.

Overzicht in geldzaken

Waar veel consumenten al snel de fout in gaan is dat zij (nagenoeg) geen overzicht hebben in de geldzaken. Een goed overzicht is van essentieel belang bij het regelen hiervan. Houd zicht op uw financiën, waarmee u al maandelijks al gauw tientallen euro's kunt besparen. Een handig hulpmiddel hierbij is een huishoudboekje. U kunt kiezen voor een offline huishoudboekje zoals BankingTools, maar ook online zijn er goede overzichtelijke huishoudboekjes te maken. Een goed voorbeeld hiervan is Cashflow online.

Registratiesysteem

Het BKR pleit voor een landelijk registratiesysteem waar behalve leningen ook huur- energieschulden worden bijgehouden om problemen vroeger te kunnen signaleren. Met het vroeg signaleren van betalingsproblemen kan worden voorkomen dat mensen in uitzichtloze schuldsituaties terechtkomen, omdat gemeenten sneller kunnen ingrijpen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze maand een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer om een systeem voor vroegsignalering op te zetten.

Bronnen: BKR en NU.nl