Mijn geld was iedere maand al op, voordat mijn salaris weer werd gestort. In het begin maakte ik mij nog geen zorgen maar omdat het op een gegeven moment uit de hand liep, moest ik iets doen om schulden te voorkomen.

Hulp nodig

Ik ben niet zo heel handig met excel en het is tenslotte 2011 dus om nou in een schriftje alles te gaan bijhouden.. Dus zocht ik met Google naar een simpele tool om mijn financiën te doen. En vond de Cashflow software van Bankingtools.

Aan de slag

Ik heb de software gedownload en ben begonnen met het stappenplan 'Ik wil geen schuld'. Dat stappenplan was echt handig want het ging extra snel. Gegevens importeren en gelijk werden mijn transacties automatisch gerubriceerd. Binnen 20 minuutjes had ik mooi totaal plaatje van mijn inkomsten en uitgaven netjes verdeeld over allerlei rubrieken. Best leuk om nu eens te zien wat ik in een jaar uitgeef aan bijvoorbeeld kleding.

Geef ik nou normaal uit?

Ik was wel benieuwd of mijn uitgavenpatroon een beetje 'normaal' was. Met de Nibud richtlijnen kon ik mezelf vergelijken met anderen. Wat bleek, ik gaf aan sommige rubrieken zoveel meer uit dan gemiddeld! Het ergste is dat ik wel wist dat ik bijvoorbeeld vrij luxe boodschappen deed, maar ik had niet verwacht dat het maandelijks €150 meer dan gemiddeld was!

Besparingspotentieel

Na een uurtje wist ik dat ik minimaal €280.- per maand kon gaan besparen op alleen al boodschappen, kleding en verzekeringen! Ik ben budgetten gaan opstellen om een doel te hebben. De eerste maand heb ik het niet helemaal gered om binnen budget te blijven, maar na 3 maanden stond ik al niet meer rood. Geld overhouden bleek toch een leuke sport te zijn omdat het resultaat direct zichtbaar is. Na 6 maanden had ik dan ook al €1600.- op mijn spaarrekening staan!

De broekriem weer iets losser

Inmiddels ben ik wat minder streng voor mezelf en heb ik mijn budgetten weer iets ruimer gezet.! Omdat ik nu wel iedere maand geld over heb, ben ik ook aan de slag gegaan met het stappenplan 'Ik wil sparen!'. Want volgend jaar wil ik op vakantie zonder te hoeven lenen en dat gaat lukken!

P.S. Moet wel toegeven dat ik eerst best sceptisch was maar ben  achteraf toch heel blij dat ik Cashflow ben gaan gebruiken. Het heeft me maar weinig tijd en moeite gekost om mijn doel te behalen en nu heb ik geld genoeg voor leuke dingen!

Iedereen van Bankingtools.nl bedankt voor jullie hulp en ga zo door!