Iedereen let op de kleintjes in deze tijd. We kopen meer aanbiedingen en stellen grote aankopen uit, of doen in ieder geval een grondig prijsonderzoek voor we tot aankoop overgaan.

Natuurlijk juich ik dit prijsbewust consumeren als budgetcoach alleen maar toe. Hoe meer je bewust bezig bent met je uitgavenpatroon hoe gezonder je financiële situatie. Er is alleen 1 kanttekening; heb je wel overzicht in je totale begroting?

Dit is waar het vaak mis gaat. Je let op de aanbiedingen dus ben je goed bezig, tenminste, dat denk je. Groot is dan ook de schok als blijkt dat je eigenlijk nog steeds meer uitgeeft dan dat er binnenkomt. Tijd voor overzicht!

De makkelijkste manier om overzicht te krijgen in jouw persoonlijke begroting is om eerst eens op te schrijven wat er maandelijks binnenkomt aan salaris, toeslagen etc. Daarna ga je kijken welke vaste lasten je allemaal hebt. Je huur/hypotheek, elektriciteit, abonnementen, verzekeringen noem maar op. Wat hou je nog over? Dat kun je uitgeven aan de zogenoemde variabele lasten, zoals boodschappen en kleding.

Hou je niet genoeg over om je boodschappen en andere noodzakelijke dingen te betalen? Neem dan je vaste lasten eens goed onder de loep. Ben je dubbel verzekerd of kan het ergens anders goedkoper? Verbruik je heel veel elektriciteit of heb je abonnementen die je niet gebruikt en/of makkelijk kunt missen om meer ruimte in je budget te creëren?

Dit klinkt allemaal erg lastig maar als je er even de tijd voor neemt is de klus zo geklaard. Ook kan het gebruik van een huishoudboekje nog wel eens helpen. Schrijf hier alles in op en je kunt in één oogopslag zien waar het fout gaat. Lukt het je niet om het overzicht te krijgen en/of je begroting sluitend te maken, laat er dan eens een budgetcoach naar kijken. Wedden dat het vanaf nu een stuk beter gaat?

Ilona Visker

Met-vlijt.nl