Een gemiddeld huishouden in Nederland is jaarlijks ongeveer €1000 kwijt aan de energierekening, 60% hiervan verbruiken we in de wintermaanden. Dit jaar zorgt de vooralsnog zachte winter voor een lager energieverbruik.

Energieverbruik 30% lager

Vorig jaar is door de strenge winter €100 extra betaald aan energiekosten. Tot op heden, met het uitblijven van de echte winter, liggen de kosten gemiddeld een stuk lager.In de eerste maand van het jaar was het energieverbruik gemiddeld 30% lager.

Huishoudens bespaarden in de eerste weken van 2014 in totaal zo’n €50 op hun energierekening. Als dit ‘winterweer’ zo aanhoudt, kan dit volgens consumentencollectief UnitedConsumers zelfs oplopen tot €125.

Goed financieel overzicht altijd lonend

Deze zachte winter is dus voorlopig goed nieuws voor uw portemonnee.Het is belangrijk om te beseffen dat energiebedrijven elke maand een voorschot in rekening brengen gebaseerd op uw verbruik van het afgelopen jaar. Heeft u minder verbruikt dan begroot, dan krijgt u geld terug, maar bij een hoger verbruik moet u bijbetalen. Als u moet bijbetalen, zorgt dat voor onverwachtse kosten.Het is dus lonend om altijd een goed financieel overzicht te hebben over uw verwachte inkomsten en uitgaven. Hoeveel betaalt u bijvoorbeeld aan energiekosten? Een digitaal huidhoudboekje geeft u een duidelijk overzicht van waar, wanneer en waaraan u uw geld uitgeeft.

Grip op inkomsten en uitgaven

BankingTools is zo’n huishoudboekje en wordt door ruim 250.000 Nederlanders gebruikt. BankingTools biedt in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) referentiecijfers om uw uitgaven te toetsen aan soortgelijke huishoudens. Kent u het huishoudboekje van BankingTools nog niet? Download hier dan vrijblijvend het programma en krijg ook grip op uw inkomsten en uitgaven, zodat u niet meer voor verassingen komt te staan.

Bron: Unitedconsumers.com