Wij hadden door de jaren heen enkele schulden opgebouwd. Vooral door de tegenslagen tijdens de verbouwing van ons huis. We moesten zelfs een extra lening aanvragen waar we niet op hadden gerekend.

Overzicht kwijt

We hadden 3 betaalrekeningen, 1 spaarrekening, 1 hypotheek, 1 doorlopend krediet, 1 lease auto en dus ook deze lening voor de verbouwing erbij. Goed overzicht van onze financiën krijgen bleek toen lastiger dan verwacht.

Meer inkomsten

Meer inkomsten verkrijgen was onze eerste stap, dus ging mijn vrouw weer parttime werken bij een winkel van een vriendin. Alleen hadden we geen idee hoeveel sneller we daardoor van onze schulden af zouden komen.

Inkomsten VS Uitgaven

Mijn vrouw en ik zijn een weekend lang met excel bezig geweest om inzicht proberen te krijgen in onze inkomsten en uitgaven, dat schoot niet op. Met Google gezocht naar iets handigers en via huishoudboekje.nl kwamen we bij bankingtools.nl uit. 

Meer dan een huishoudboekje

Met de Cashflow software en het stappenplan: 'Ik wil van mijn schuld af' hadden we binnen een uur al onze rekening-gegevens in een overzicht. Dat was wel even schrikken, als je dan ziet wat je alleen al in een jaar aan rente betaalt. Zonde!

Nibud referentie cijfers

Het stappenplan liet ons ook onze financiën vergelijken met anderen in een vergelijkbare situatie. Daar kwam ook een aantal dingen uit naar voren waarvan we wel wisten dat we daar 'meer' aan uitgaven, maar dit zette ons echt aan het denken.

Het plan

We maakten een 'plan de campagne' om zo snel mogelijk van onze schulden af te komen. We zagen hoel we konden besparen op een aantal posten door te budgetteren aan de hand van de Nibud richtlijnen.

Tweewekelijks evalueren

Iedere twee weken bekeken we onze voortgang. We bespaarden gericht een paar honderd euro op een aantal posten waaronder boodschappen en verzekeringen en zagen dat gelijk terug in ons overzicht. Aflossen was onze eerste prioriteit en het bleek zelfs mogelijk om al na 13 maanden schuldenvrij te zijn. Het werd een sport om alles te kunnen blijven doen wat we deden en toch zoveel mogelijk  te besparen om af te lossen.

Schuldenvrij 

Inmiddels zijn wij schuldenvrij en zelfs aan het bekijken hoeveel vermogen wij kunnen opbouwen door bewust te blijven leven. De software van Bankingtools heeft ons geholpen om grip (terug) te krijgen op onze financiën en bespaart ons een hoop tijd. En heeft zichzelf inmiddels ruimschoots terugverdiend!