Huizenkopers zullen op de lange termijn meer gebruik moeten maken van het eigen vermogen bij aankoop van een huis. Dat blijkt uit de presentatie van het kabinet over de bankensector.

Nieuwe regeling

Het kabinet had eerder besloten dat huizenkopers vanaf 2018 maximaal 100% van de koopprijs mogen lenen. De regering vindt het wenselijk dat de loan-to-value verder daalt. De loan-to-value is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van de woning. Deze regeling is er om de eigenaren van een woning te beschermen tegen een restschuld aan het eind van de looptijd van de hypotheek.

Het kabinet zal meerdere maatregelen treffen om de huizenmarkt te herstellen. Hierbij is het de bedoeling om de verhouding tussen woningwaarde en schuld verder te verlagen. Het kabinet vindt het goed voor de financiële gezondheid van de banken als voor de consumenten.

Inzicht eigen vermogen

Vanaf 2018 is het niet meer mogelijk om een hogere hypothecaire lening te krijgen dan de koopprijs van een woning. Er zal meer gebruik gemaakt worden van het eigen vermogen of spaargeld. Gaat u in de toekomst een huis te kopen, dan is het handig als u een mooi bedrag op uw spaarrekening heeft staan. Het gebruik van een huishoudboekje maakt het makkelijker inzicht te krijgen in uw spaargeld en financiën. Sparen is niet makkelijk, hieronder volgen twee tips om het toch vol te houden.

Tip 1: Spaar voor een doel

Door een doel vast te stellen, wordt sparen makkelijker. Het geld verdwijnt niet op een rekening of in een spaarpot. U weet waarvoor u spaart en hoeveel u nodig heeft om het vastgestelde doel te bereiken. Als uw doel bijvoorbeeld is om een huis te kopen, weet u dat het niet mogelijk is om extra kosten mee te financieren in uw hypotheek. Daarom kunt u beter zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen voor uw woning, zodat u toch in uw droomhuis kan wonen.

Tip 2: Spaar voor de korte en lange termijn

Incidentele uitgaven kunnen altijd worden voorkomen, daarom is het handig om een buffer achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven voor de korte termijn. Doordat er een bedrag beschikbaar is om onvoorziene uitgave voor de korte termijn op te vangen, kan er daadwerkelijk gespaard worden voor de lange termijn.

Sparen lukt alleen als daar ruimte voor is. Met het huishoudboekje van BankingTools heeft u inzicht in uw eigen financiën. Hiermee kun u makkelijker uw online spaarpot beheren en uw spaardoel te realiseren.

Bron: Nu.nl en Rijksoverheid.nl