Totaal wordt per jaar 1,3 miljard ton aan voedsel niet geconsumeerd. Hiermee werd in 2012 ruim 565 miljard euro verspild. Prima voedsel dat gewoon geschikt is om genuttigd te worden, wordt zomaar weggegooid. Wat kunt u doen om dit te verminderen en zo geld te besparen?

Prijzenoorlog

De prijzenoorlog waar nu sprake van is in de Nederlandse supermarkten, draagt ook bij aan de massale verspilling. Er worden veel producten voor een (vaste) lage prijs aangeboden. Hierdoor zijn consumenten eerder geneigd meer voedsel in te kopen per supermarktbezoek met het idee te besparen. Deze extra producten worden in veel gevallen niet altijd opgegeten en door de verspilling wordt juist niet bespaard.  

Wereldvoedselorganisatie

Volgens de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde landen geven zij de schuld aan de lakse houding van deNaties, wordt veel geschikt voedsel weggegooid. In ontwikkelde consumenten. Zij kopen te veel in per week, waardoor veel prima voedsel weggegooid wordt. In ontwikkelingslanden gaat vooral veel voedsel verloren door slechte oogsttechnieken. Het onnodig verloren gaan van voedsel zorgt ook voor een hogere uitstoot van CO2 en extra waterconsumptie.

Voorkomen

Door alle uitgaves te verwerken in het huishoudboekje van BankingTools, is het heel simpel om in één oogopslag te zien wat u per dag uitgeeft in de supermarkt. Kiest u voor veel aanbiedingen, maar blijkt dat u nog steeds veel voedsel weggooit, dan kunt u veel besparen op dit gebied. Zo bent u vele malen goedkoper uit en bent u goed bezig voor het milieu!

Bron: Nu.nl