De laatste paar maanden zijn er alleen maar negatieve berichten over de economie. Op het nieuws, op de radio en in de kranten; overal is er te zien, horen of lezen dat het niet goed gaat, maar is dat eigenlijk wel zo? Maakt de consument zich terecht zo veel zorgen?

Augustus minder negatief

De consument is langzamerhand positiever over de economie. In augustus stijgt het consumentenvertrouwen naar -33, in juli was dit nog -38. Het consumentenvertrouwen geeft aan of de Nederlandse huishoudens verwachten dat het beter of slechter gaat in de economie. Het cijfer onder de nul betekent een negatieve stemming. Hoewel sinds 2008 het vertrouwen niet meer boven de 0% is gekomen, is er nu toch weer meer vertrouwen. 

Persoonlijke financiële situatie

Het algemene consumentenvertrouwen is nog steeds laag, maar de eerste tekenen van groei zijn zichtbaar. Dit komt onder andere door het opbouwende vertrouwen in de Nederlandse huizenmarkt. Ook speelt de Amerikaanse beurs, die voorzichtig in aantal punten stijgt, mogelijk een rol.

‘Negativisme is het grootste probleem’

Nederlands topeconoom Jan Willem Velthuijsen ziet somberheid als de grote oorzaak: ‘Het zit in ons nationale genenpakket om pessimistisch te zijn over onze mogelijkheden. Maar dat negativisme is nu ons grootste economische probleem’. Weinig vertrouwen betekent weinig aankopen en dus geen economische groei. Op welke manier krijgt u vertrouwen in uw persoonlijke situatie?

Inzicht

Meer vertrouwen in de economie begint bij uw eigen financiën. Een goed inzicht in uw inkomsten en uitgaven helpt problemen voortijdig voorkomen. Het is van belang om een budget te maken en tijdig bij te sturen. Dit is mogelijk met de software van BankingTools. Op internet zijn allerlei lijstjes te vinden met tips om geld over te houden of te besparen, maar controle over je eigen financiële situatie is veel belangrijker. Een structurele oplossing voor uw persoonlijke financiële situatie!

Bronnen: Nu.nl en Cbs.nl