Het blijkt dat een groot deel van de Nederlanders hun testament niet heeft  opgemaakt. Ook zorgen nieuwe wetten ervoor dat eerder opgemaakte testamenten niet meer actueel zijn. Hierdoor loopt u risico dat de fiscus er met een groot deel van het geld vandoor gaan. Vanzelfsprekend wilt u dat alles goed geregeld is. Waar moet u op letten bij het opstellen van een testament?

Nieuwe regels

Nora van Oostrom, woordvoerster van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, stelt: ”Mensen zouden regelmatigmoeten controleren
of hun testament nog up-to-date is. Soms wijzigt namelijk de wetgeving en soms veranderen ook de wensen met betrekking tot de erfenis”. Een voorbeeld van een recente ingrijpende wijziging is dat de erfbelasting is gewijzigd. Hierdoor kan uw testament wettelijk gezien op sommige punten verouderd zijn, waardoor het handig is om uw testament bij te werken.

Waarom een testament opmaken?

In geval van overlijden erft de directe familie, uw ouders, broers en zussen, automatisch uw geld. Terwijl u dat misschien (ook) aan andere personen wilt nalaten. Een ander belangrijk punt is het benoemen van een voogd. Als u nog minderjarige kinderen heeft, is het belangrijk om te bepalen wie de voogdij krijgt. Hierdoor ontstaat er geen onduidelijkheid over wie de zorg over uw kinderen overneemt. Dit is niet alleen belangrijk voor uw nabestaanden, maar ook fijn voor uw gemoedsrust.

Ook is het belangrijk om een legaat op te nemen. Dit is een bestemming voor een som geld of voor goederen zoals sieraden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de kleinkinderen of goede doelen dit erven. Daarnaast kun u persoonlijk een executeur benoemen die ervoor zorgt dat de uitvoering van uw testament verloopt zoals het is opgemaakt.

Overzicht van eigen vermogen is belangrijk

Om uw testament op te maken, is het belangrijk dat u goed weet over hoeveel vermogen u beschikt. Een eenvoudige manier om dit inzicht te krijgen, is door de software van BankingTools te gebruiken. Met deze software kunt u eenvoudig in één oogopslag zien hoeveel eigen vermogen u heeft. U kunt een begroting maken, waarmee het stukken makkelijker wordt om uw testament op te stellen. Hoewel het laten opstellen van uw testament bij een notaris geld kost, wegen deze kosten niet op tegen uw uiteindelijke voordeel. Het is van belang, zowel voor uw als uw nabestaanden, om alles in orde te hebben.

Bron: Telegraaf.nl