Wat zijn de beste manieren om te sparen met weinig geld?Een goed gevulde spaarrekening is goed voor de gemoedsrust. U bent beter voorbereid op onverwachte uitgaven en weet dat u een financieel tikje kunt opvangen. Daarnaast is sparen een manier om een leuk extraatje voor de oude dag weg te zetten. In tegenstelling tot wat u zou verwachten, is het niet per se noodzakelijk om een hoog inkomen te hebben om spaarruimte vrij te kunnen maken. Ook met een wat minder salaris is het vaak goed mogelijk om vlijtig te sparen. Wij laten u zien hoe.

Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven

Het maken van een financieel overzicht vormt de basis voor elk spaarplan. Met de digitale huishoudboekjes van BankingTools wordt het een koud kunstje om al uw inkomsten en maandelijkse uitgaven overzichtelijk naast elkaar te leggen. De lijst die hieruit voorkomt, toont precies waar extra spaarruimte ligt. Hebt u bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift dat geregeld ongelezen blijft liggen? Of is uw energierekening soms onnodig hoog? Kom dan in actie en zet het geld dat u in het vervolg overhoudt weg op een spaarrekening. Een goed begin en een prima medicijn tegen onnodige impulsaankopen.

Berg kleingeld op

Het is bewezen dat kleingeld in de beurs vaak gemakkelijk wordt uitgegeven. Bovendien wordt het geld vaak gespendeerd aan onnodige dingen. Als het af en toe een keertje gebeurt, is zo’n aankoop geen probleem. Maar op jaarbasis kunnen kleine impulsuitgaven toch al snel uitgroeien tot een behoorlijke kostenpost. Zonde! Door de munten geregeld in een spaarpot te stoppen en de inhoud eens in de paar maanden naar de bank te brengen, baant u geleidelijk aan het pad naar een leuk spaarbedrag. De wijsheid ‘alle kleine beetjes helpen’ gaat voor sparen namelijk zeker op. Bovendien zijn we geneigd om munten die in een spaarpot zitten minder snel uit te geven dan kleingeld uit onze beurs. Door wekelijks een klein bedrag opzij te leggen, heeft sparen ook weinig invloed op het besteedbare inkomen waarover u kunt beschikken.

Bezuinigen op boodschappen

Aan voedsel en lekkernijen heeft het gemiddelde Nederlandse huishouden geen gebrek. Alleen al met het eten dat we in Nederland met zijn allen jaarlijks weggooien, kunnen we tientallen Afrikaanse dorpen voeden. Inspecteer daarom altijd eerst de koelkast voordat u boodschappen gaat doen. Maak bij voorkeur een lijstje voordat u naar de supermarkt gaat. Zo voorkomt u dat u producten dubbel koopt. Bovendien verkleint een boodschappenlijstje de kans dat u zwicht voor ondoordachte aankopen en aanbiedingen. Zulke koopjes lijken heel aantrekkelijk, maar leiden er vaak toe dat u meer koopt dan nodig is. Ook minder vaak naar de supermarkt gaan verkleint de kans op verleidingsaankopen.

Incidentele meevallers

Ook incidentele meevallers zijn een goede manier om de spaarrekening te vullen. Zit er een belastingteruggave of dertiende maand aan te komen? Of hebt u een aantal overbodige spullen voor een leuk prijsje van de hand gedaan? Zet die extraatjes dan ook op de spaarrekening. U kunt er bij de meeste banken ook voor kiezen om elke maand een vast bedrag automatisch naar de spaarrekening over te laten maken. Dit hoeft slechts een kleine hap uit het maandbudget te zijn.

Spaardeposito’s, beleggingen en investeren

De spaarrentes zijn helaas niet meer wat ze ooit zijn geweest. Toch zijn er nog wel andere manieren om extra rendement uit uw spaargeld te halen. Een spaardeposito levert bijvoorbeeld meer op dan een gewone spaarrekening. In het geval van een spaardeposito zet u het geld voor een bepaalde tijd vast bij de bank. In ruil hiervoor geeft de bank u een hogere rente. Denk er wel aan dat u in het geval van een spaardeposito gedurende de looptijd geen geld kan opnemen van de spaarrekening. Gebruik hiervoor dus alleen geld dat u op de korte of middellange termijn kunt missen. Hebt u al een behoorlijk spaarcentje opgebouwd? Dan is beleggen vaak de beste (al is het niet geheel risicoloos) manier om meer munt te slaan uit uw spaarconto. Beleggen is bovendien niet langer een exclusieve bezigheid voor financiële specialisten. Een app als BUX maakt instappen in de aandelenmarkt bijvoorbeeld een stuk laagdrempeliger. Het platform is gemakkelijk te gebruiken en biedt de mogelijkheid om eerst te experimenteren met nepgeld.

Spaardiscipline opbrengen

Sparen is ook een kwestie van financiële discipline. Door uzelf een spaardoel voor ogen te houden, wordt het gemakkelijker om elke maand geld opzij te leggen. Daarnaast zijn er nog wel een aantal trucs die de spaarmoraal bevorderen.

  • Vermijd impulsaankopen. Juist dit soort uitgaven vormen voor veel mensen een belangrijke belemmering om te sparen.
  • Koop zo weinig mogelijk met kredietkaarten of bankpassen. Haal liever contant geld af. Zo ziet u eerder hoeveel u uitgeeft en aan welke dingen u het geld spendeert.
  • Stel een spaarplan op, bijvoorbeeld met de huishoudboekjes van BankingTools.
  • Profiteer van aanbiedingen. Koop wel alleen producten die u normaal ook gebruikt.

Conclusie

U ziet het: sparen is heus niet alleen weggelegd voor vermogende mensen. Ook met een modaal of bescheiden inkomen is sparen zeker geen utopie. Het belangrijkste is dat u over een goed financieel overzicht beschikt en de discipline kweekt die nodig is om prioriteiten te stellen.