Terugblik 2017 en goede voornemens 2018: wat leert u van uw persoonlijke jaarrekening?

De periode net na de feestdagen vormt een ideaal moment om de financiële balans van het afgelopen jaar op te maken. Wat waren de belangrijkste kostenposten in 2017? Is het gelukt om in het afgelopen jaar mijn financiële doelen te halen? En wat kan ik in 2018 doen om belangrijke uitgavenposten in te perken en per maand net wat meer over te houden? We laten het zien aan de hand van een fictief voorbeeld dat representatief is voor de modale Nederlander.

Belangrijkste kostenposten

Woonlasten en overige vaste lasten vormden in 2017 de belangrijkste uitgavenpost. Als huurder was ik een kleine 40 procent van het maandinkomen kwijt aan woonlasten, een getal dat heel aardig aansluit op het landelijk gemiddelde. Overige vaste lasten, zoals gas, water, elektriciteit, internet, televisie en vervoer, vormden ook een flinke hap uit het budget. Op energievlak ligt nog wel wat besparingsruimte. En dan is er natuurlijk ook nog de zorgverzekering, die circa 140 euro per maand kost.

Besparingen in 2017

Gelukkig is het me ook gelukt om in 2017 op meerdere zaken te besparen. Er zijn bijvoorbeeld twee tijdschriftabonnementen opgezegd, omdat ik tot de conclusie kwam dat de magazines meer dan eens ongelezen in de lectuurbak bleven liggen. Daarnaast heb ik ook kunnen bezuinigen op de dagelijkse boodschappen door niet altijd alleen A-merken te kopen en ongezonde tussendoortjes links te laten liggen. In tegenstelling tot de voorgaande twee jaar heb ik ervoor gekozen om in 2017 geen verre reizen te maken. Zo kom je er ook achter dat er als natuurliefhebber in eigen land of het naburige Duitsland eveneens enorm veel te beleven valt.

Financiële doelen 2017

De meeste financiële doelen waar ik begin 2017 mijn zinnen op had gezet heb ik uiteindelijk ook bereikt. Mijn spaardoelen zijn gehaald, waardoor mijn bankrekening nu het saldo herbergt dat ik aan het begin van het jaar voor ogen had. Daarnaast heb ik niet boven mijn stand geleefd en geen schulden gemaakt of geld hoeven te lenen. De buffer voor noodgevallen is inmiddels ruim genoeg om kapotte of versleten apparaten te vervangen of financiële tegenvallers op te kunnen vangen. 

Voornemens voor 2018

Toch zijn er met het oog op het nieuwe jaar nog wel wat verbeterpunten aan te wijzen. Als ondernemer ontvang ik later geen pensioen van een werkgever. Hoewel er wel al wat geld opzij is gelegd voor de oude dag, wil ik hier vanaf 2018 toch een ruimer bedrag per jaar voor wegzetten. Door daar komend jaar al mee te beginnen, moet het mogelijk zijn om over enkele decennia (de AOW-leeftijd is nog een eindje weg) een leuke buffer als aanvulling op mijn AOW-uitkering te hebben.

Een financieel overzicht voor het digitale tijdperk

Een ander financieel voornemen voor 2018 is het verder perfectioneren van mijn digitale begrotingsoverzicht. Met een huishoudboekje van BankingTools wordt het heel gemakkelijk om de financiële administratie bij te houden. Alle inkomsten en uitgaven worden zichtbaar binnen een paar muisklikken. Dit betekent dat ik mij niet langer een weg hoef te banen door uitpuilende ordners en een onoverzichtelijke papierwinkel om mijn financiële gegevens te bekijken.