Wat geven we uit aan de vakantie?De vakantie is voor veel Nederlanders een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Het aanlokkelijke beeld van een tropisch strand of een avontuurlijke doevakantie is een vooruitzicht dat kan helpen om lange werk- of winterdagen door te komen. Maar hoeveel belang hechten we als Nederlanders nu echt aan vakantie? En hoeveel geld hebben we daadwerkelijk over voor een droomvakantie? In dit artikel gaan we voor u op onderzoek uit.

Vakantie is luxe

De cijfers over Nederlanders en hun vakantiegedrag schetsen een tweezijdig beeld. Aan de ene kant trekken we enorm graag de wijde wereld in en spreekt zo’n driekwart van de Nederlanders de wens uit om zeker een keer per jaar op vakantie te gaan. Aan de andere kant beschouwen we vakantie ook als een vorm van luxe. Samen met uitgaan is het namelijk een van de eerste uitgavenposten waar we op besparen als we eens een keer wat minder te besteden hebben. Op vakantie gaan is voor de meeste Nederlanders dus wel belangrijk, maar zeker geen eerste levensbehoefte.

Jong en oud

Vooral alleenstaanden met of zonder thuiswonende kinderen kiezen er geregeld voor om thuis te blijven als op vakantie gaan een (te) grote aanslag op het huishoudbudget blijkt te zijn. Het wel of niet schrappen van de vakantie blijkt daarnaast ook een beslissing te zijn die deels met leeftijd te maken heeft. 45-plussers besparen bijvoorbeeld vaker flink op hun vakantie dan jongeren. Ook het vakantiegeld wordt geregeld voor andere doelen gebruikt dan het daadwerkelijk op vakantie gaan. Voorbeelden zijn het terugbetalen van leningen, versneld aflossen van de hypotheek of geld reserveren voor verbouwingen in huis.

Het vakantiebudget van Nederlanders

Maar hoe zit het met onze landgenoten die wel op vakantie gaan? Welke bedragen zijn ze bereid om hieraan te spenderen? Het gemiddelde reisbudget van vakantievierende Nederlanders bedraagt 1000 tot 2500 Euro. Best een behoorlijk bedrag dus. Ongeveer twintig procent van de Nederlandse vakantiegangers houdt de vinger wat strakker op de knip en besteedt 500 tot 1000 Euro aan zijn of haar vakantie. Goedkope vakanties zijn vooral in zwang bij het jongere bevolkingssegment. Op zich logisch, want deze groep beschikt meestal over beperkte financiële middelen. Een bescheiden groep (4 tot 5 procent) is waarschijnlijk erg goed in het oppotten van een stevig spaarcentje of leeft echt voor het reizen. Deze vakantiegangers pur sang leggen graag 5000 Euro of meer op tafel voor de reis van hun dromen.

Inkomsten en uitgaven bijhouden

Tenzij u over een behoorlijk vermogen beschikt, hangen uw vakantieplannen in de praktijk niet alleen af van persoonlijke wensen. Ook de inkomsten en uitgaven door het jaar heen zijn een belangrijke factor bij het vaststellen van een evenwichtig vakantiebudget. Door gebruik te maken van een huishoudboekje kunt u precies berekenen hoeveel er gespaard moet worden voor een vakantie. Bovendien wordt zo ook in een oogopslag duidelijk op welke dagelijkse uitgaven u eventueel kunt bezuinigen om een langverwachte reisdroom uit te laten komen. Kan uw energierekening wel wat omlaag? Of laat u de fraaie hebbedingetjes of gadgets even voor wat ze zijn om een extra vakantiecentje op te bouwen? BankingTools is een zeer gebruiksvriendelijke en veilige optie om al uw inkomsten en uitgaven op overzichtelijke wijze op een rijtje te zetten. Bovendien kunt u met BankingTools al uw reiskosten en uitgaven op de vakantiebestemming snel in kaart brengen. Zo wordt het dankzij dit digitale huishoudboekje een koud kunstje om precies binnen het vakantiebudget te blijven dat u vooraf hebt opgesteld!