Wat doet u met uw vakantiegeld? Eind mei ontvangen de meeste Nederlanders het jaarlijkse vakantiegeld. Dit is het juiste moment om te beslissen wat u ermee gaat doen. Geeft u het uit aan een vakantie? Investeert u het in uw woning of stort u het op uw spaarrekening voor een ander moment? Of heeft u nog geen idee wat u met uw geld gaat doen? Wij hebben een aantal handige suggesties.

Hoeveel vakantiegeld kunt u verwachten?

Het vakantiegeld bedraagt ongeveer 8% van uw brutoloon. Ook werknemers in dienst via een uitzendbureau hebben recht op vakantiegeld. Dit wordt jaarlijks in mei of juni uitgekeerd. Tenzij u bij een bedrijf werkt dat het vakantiegeld maandelijks uitbetaalt met uw salaris. Dan zou u hier zelf elke maand rekening mee moeten houden door geld opzij te leggen op bijvoorbeeld een spaarrekening.

Financiële buffer

Afhankelijk van uw financiële situatie kan het een goed idee zijn om het vakantiegeld op uw spaarrekening te zetten. Dit is met name een goed idee als uw financiële buffer niet groot genoeg is. Een buffer zorgt er bij onvoorziene uitgaven voor dat u deze kunt betalen zonder direct in de financiële problemen te komen. Hoe hoog uw financiële buffer moet zijn, hangt af van uw gezinssamenstelling en het inkomen.

Schulden aflossen

Het kan zijn dat u geen financiële buffer heeft, maar wél een schuld op uw naam heeft staan. In dat geval heeft de aflossing van uw schuld, hoe klein die ook mag zijn, voorrang op het aanvullen van uw spaarreking. U zou het vakantiegeld in dit geval dus kunnen gebruiken om deze schulden af te lossen. De rente op een creditcardschuld, lening of roodstand, is vaak erg hoog. Gezien de huidige rentestand is het voordeliger om uw schulden af te betalen, dan om het geld op uw spaarrekening te laten staan.

Hypotheek aflossen

Verder kunt u uw vakantiegeld gebruiken om een extra aflossing te doen op uw hypotheek. Dit is met name voordelig als u een deels aflossingsvrije hypotheek hebt. Door een extra bedrag af te lossen, zal uw hypotheekschuld afnemen en betaalt u zodoende over een lager bedrag hypotheekrente. Als u voor deze optie kiest en het vakantiegeld gebruikt om extra af te lossen, is het een goed idee om even te controleren hoeveel u boetevrij mag aflossen. Een groot deel van de hypotheekverstrekkers hanteert namelijk een maximaal bedrag per jaar.