Betaal op tijd

Het is altijd verleidelijk om rekeningen later te betalen, zeker als u krap bij kas zit. We gebruiken ons geld nu liever voor een etentje, een drankje, of nieuwe kleding. Daarom schuiven we de verplichte rekeningen het liefste zo ver mogelijk voor ons uit.

Helaas kunt u snel in de financiële problemen raken als u het betalen van rekeningen uitstelt. Daarom is het verstandig om uw rekeningen altijd op tijd te betalen. In deze blog vertellen we hoe u dat het beste kunt doen.

Rekeningen niet betalen kost geld

Elke maand belanden er weer een hoop rekeningen op uw deurmat. Abonnementen, gemeentelijke belastingen, huur, verzekeringen, gas-, water- en licht-rekeningen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Sommige rekeningen zijn niet zo duur, maar andere kosten zijn zo hoog dat u ze liever even laat liggen.

U denkt misschien dat het geen verschil maakt of u die rekening nu betaalt of op een later tijdstip. Niets is echter minder waar, er komen namelijk vaak kosten bij als u wacht met betalen. Het uitstellen van rekeningen betalen kost dus geld. Hoe langer u wacht, hoe hoger de kosten worden. Het gevolg kan zijn dat u daardoor de rekeningen van de maand daarop niet kan betalen en die dus ook uit moet stellen. U kunt dan diep in de schulden raken en bent het overzicht snel kwijt.

Betaal je rekeningen op tijd

U wilt natuurlijk zo’n neerwaartse spiraal voorkomen, maar hoe doet u dat? Zeker als u niet veel geld hebt, kan het lastig zijn om elke maand rond te komen en al uw rekeningen op tijd te betalen. Toch zijn er sommige gewoonten die u kunt aanleren om uw financiële verplichtingen beter na te komen.

Goede planning
Met een goede planning voorkomt u financiële problemen

Maak een financiële planning

Het belangrijkste is dat u vooruit leert te denken. Maak bijvoorbeeld een financiële planning. Zet al uw vaste rekeningen op een rijtje en bedenk goed wanneer u die moet betalen. Als u weet wanneer u wat moet betalen komt u minder snel voor onverwachte kosten te staan.

Zet geld apart

Als u weet hoeveel u per maand kwijt bent aan rekeningen, dan kunt u aan het begin van de maand alvast een bedrag apart zetten. Stel, u weet dat u de komende maand €700 aan rekeningen op de deurmat krijgt, zorg dan dat u dat geld apart houdt zodra u uw loon krijgt. Zo geeft u niet meer uit dan u heeft en kunt u de meeste financiële problemen vermijden.

Betaal zo snel mogelijk

Zorg er daarnaast voor dat u uw rekeningen zo snel mogelijk betaalt. Als u een nota binnen krijgt met een uiterlijke betaaldatum van twee weken, wacht dan geen twee weken met betalen. Het is slimmer om het geld direct over te maken. Dan voorkomt u dat u de rekening vergeet te betalen en komt u niet voor extra kosten te staan.

Betaal zo min mogelijk achteraf

Ten slotte is het slim om het aantal rekeningen zo laag mogelijk te houden. Daarom is het niet slim om dingen zoals kleding of meubels achteraf te betalen. Als u het nu niet kunt betalen moet u het ook niet kopen, hoe mooi die jas of bank ook is. U kunt beter uw aankoop uitstellen dan uw rekening.

Achteraf betalen
Betaal zo min mogelijk achteraf, u kunt beter de aankoop uitstellen dan de rekening

Houd het overzicht over uw financiële situatie

Als u financiële problemen wilt vermijden is het belangrijk om het overzicht over uw financiële situatie te bewaren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig zijn er middelen die u hierbij helpen.

In het digitale huishoudboekje van BankingTools maakt u gemakkelijk een overzicht van al uw inkomsten, uitgaven en bankrekeningen. Zo heeft u altijd inzicht in uw financiële situatie en wordt u nooit meer verrast door een rekening. Probeer het nu 30 dagen gratis en betaal uw rekeningen altijd op tijd.