Vakantie in eigen land: leuk en goedkoop

Vakantie. Dat toverwoord roept bij menigeen associaties op met warme en exotische oorden ver van huis. Toch heeft ook Nederland op landschappelijk, cultureel en historisch gebied genoeg fraais te bieden. Het aanbod in eigen land bevat voor elk wat wils. Zon, zee en strand langs de Zeeuwse of Noord-Hollandse kust, een wandelvakantie in de Limburgse natuur of een weekendje in een van de vele historische steden die Nederland rijk is. Een extra voordeel is dat een vakantie op Nederlandse bodem u lange incheckrijen op het vliegveld of vele kilometers in een snikhete auto bespaart. In dit artikel tonen we aan de hand van tips en praktijkvoorbeelden dat een vakantie in Nederland leuk kan zijn zonder dat u daarvoor diep in de buidel hoeft te tasten.

Zon, zee en strand

Zeeland en Holland zijn natuurlijk vooral befaamd om hun stranden. Wie van zwemmen of luieren in het zand houdt, komt in plaatsen als Zandvoort, Scheveningen of Renesse dus prima aan zijn trekken. Wilt u meer doen dan alleen pootjebaden en zonnen? Dan is een duinwandeling natuurlijk ook altijd een mooie optie. Goed voor de conditie en rustgevend tegelijk! En u hoeft de spaarpot er niet voor te legen. Zowel in Zeeland als Holland zijn namelijk volop fraaie accommodaties en horecagelegenheden in diverse prijsklassen te vinden.

Historische steden

Nederland heeft een rijke historie. Veel sporen daarvan zijn tegenwoordig nog steeds terug te vinden in onze steden. Naarden is met haar typische stervorm bijvoorbeeld een van de best bewaarde vestingsteden van Europa. Door de rijke geschiedenis van de stad is Naarden erg interessant om te bezoeken, zeker omdat veel van die historie vandaag de dag nog steeds goed zichtbaar is! Maar ook steden als Haarlem, Maastricht (met de oudste kerk van Nederland, de Sint-Servaasbasiliek), Hoorn, Middelburg en Amsterdam bieden een keur aan historische bezienswaardigheden. Zeker in de zomermaanden kunt u een bezoek aan deze historische centra prima combineren met een hapje of drankje op een van de vele gezellige terrassen. En het goede nieuws vanuit financieel oogpunt: al deze monumentale steden zijn gemakkelijk te bereiken met de trein. 

Ontspannen op de Wadden

Wil u tijdens de vakantie echt even het hoofd legen en uw zintuigen de kost geven? Dan is een bezoek aan de Waddeneilanden zeker een overweging waard. De eilanden zijn dunbevolkt en nog niet geabsorbeerd door het massatoerisme. Wandelen, fietsen, strandjutten, wadlopen of zeehonden kijken zijn zomaar een paar dingen die u kunt doen op de Waddeneilanden. Op de Waddeneilanden vindt u bovendien aantrekkelijk geprijsde en pittoreske accommodaties die het echte vakantiegevoel uitademen.

Romantisch Drenthe

De Drentse Hunebedden, duizenden jaren oude grafheuvels, behoren natuurlijk tot de historische topattracties op Nederlands grondgebied. De hunebedden liggen in de omgeving van de plaatsen Borger, Assen en Emmen. Maar de grafmonumenten zijn zeker niet de enige attracties in de regio. De rustieke dorpjes en typisch Drentse landschappen zijn extra pareltjes die van deze provincie een betaalbare topbestemming maken.

Natuurrijk Limburg

Ook Limburg, de meest zuidelijke provincie van ons land, heeft veel te bieden. In Zuid-Limburg waant u zich soms bijvoorbeeld in het buitenland. De lappendeken van steile heuvels, holle wegen, graften, rijke hellingbossen en romantisch aandoende vakwerkhuizen roept eerder herinneringen op aan Zuid-Duitsland of Midden-Frankrijk dan aan ons kikkerlandje. Tussen het fietsen en wandelen door kunt u in een van de vele heuveldorpjes bovendien terecht voor een goede kop koffie met een stukje authentieke Limburgse vlaai. Ook het wat noordelijker gelegen Midden-Limburg heeft natuurliefhebbers veel te bieden. In de buurt van de met een fraai historisch centrum gezegende bisschopsstad Roermond vindt u bijvoorbeeld het soortenrijkste gebied van Nederland, de Meinweg. Hier kunnen bijzondere diersoorten zoals adders, gladde slangen, zandhagedissen, nachtzwaluwen en wilde zwijnen zomaar uw pad kruisen.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat een vakantie op eigen bodem vaak niet onder hoeft te doen voor een veel duurdere en vermoeiende verre reis. Bovendien bespaart u bij een vakantie in Nederland ook flink op reistijd. Zo blijft er tevens meer tijd en geld over om te genieten van de beschikbare vakantiedagen. Afhankelijk van uw budget en wensen kunt u bovendien het gewenste vervoersmiddel zelf kiezen. Wordt het de auto of kiest u liever voor de bus, trein of wellicht zelfs de fiets. Bij een vakantie in Nederland is de keus helemaal aan u!