Tips om thuis geld te verdienen op de energierekeningDe energierekening is één van de vaste uitgavenposten die elke maand terugkomen. Hoewel energie niet goedkoop is, zijn er op dit vlak gelukkig wel volop besparingsmogelijkheden. In dit artikel laten we zien hoe u geld kunt besparen op de maandelijkse energierekening. Goed voor de beurs en het milieu!

Isoleer de woning

Een goed geïsoleerd huis is wat betreft energiezuinigheid al het halve werk. In een slecht geïsoleerd of niet-geïsoleerd huis verdwijnt veel warmte via de muren of vensters. Gelukkig zijn er wel een aantal mogelijkheden om de isolatiegraad van uw woning flink te verhogen.

 • Gebruik dubbelglas. Het is wel wat duurder dan gewoon glas, maar het verschil verdient u snel terug dankzij een fors lagere energierekening.
 • Isoleer het dak, de gevels en de spouwmuren. Omdat warme lucht stijgt, leidt een slecht geïsoleerd dak al snel tot veel warmteverlies. Omdat een spouwmuur uit twee delen bestaat, ontstaat er meestal een tussenruimte van 5 tot 6 centimeter. Door deze opening kan veel warmte verloren gaan. Vul de tussenruimte dus op met isolatiemateriaal om meer warmte binnenshuis te houden.
 • Isoleer de leiding van uw centrale verwarming. Dit kan met speciaal isolatiemateriaal voor leidingen en verwarmingspijpen.
 • Door rolluiken te gebruiken of de gordijnen geregeld te sluiten, wordt de warmte in huis beter geïsoleerd en gaat er minder warmte verloren door de ramen.

Bespaar op verwarming

Ook de verwarming is een potentiële energieslurper van formaat. Helemaal zonder kunt u in een land als Nederland niet, maar er zijn wel legio manieren om de verwarmingskosten te drukken.

 • Houd kamerdeuren niet te lang open. Zo voorkomt u dat er veel koude lucht het huis in waait.
 • Zet de verwarming uit in ruimtes waar niemand is. Het is ook verstandig om de verwarming ’s nachts uit of op een zeer lage stand te zetten.
 • De mens is een gewoontedier dat zich op den duur gemakkelijk aanpast aan nieuwe situaties. Door de verwarming standaard een graadje lager te zetten, zal uw lichaam snel wennen aan een iets lagere temperatuur. Daarnaast kunt u ook terugvallen op een deken, sloffen en een warmere trui. Zo blijft de temperatuur aangenaam zonder dat u de thermostaat van de verwarming ver naar rechts hoeft te draaien!
 • Zet uw cv-ketel op 60 procent. Dit scheelt een flinke dosis energie. Het helpt ook om te kiezen voor een hoogrendementsketel. Die condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de warmte die daarbij vrijkomt om het cv-water te verwarmen. Het is ook verstandig om een ketel op maat te kopen. Een ketel met meer vermogen dan nodig is om het huis te verwarmen kost alleen maar extra energie.
 • Schakel de verwarming ook uit als u niet thuis bent. Stoken voor niemand is zonde van de energie!

Elektrische apparaten

Een groot deel van de verbruikte energie per huishouden gaat tegenwoordig op aan ons uitgebreide arsenaal aan elektrische apparaten. Maar ook dit deel van de energierekening kan goedkoper.

 • Laat de radio, televisie, dvd-speler en andere elektrische apparaten niet onnodig aan of op stand-by staan.
 • Schakel uw pc of laptop uit als u hem een tijdlang niet gebruikt.
 • Let bij het aanschaffen van nieuwe elektro altijd op het energielabel. Door goed naar de gebruiksspecificaties en het zuinigheidsniveau te kijken, kunt u gemakkelijk een veel lager stroomgebruik realiseren.
 • Haal opladers van mobiele telefoons uit het stopcontact als u niet aan het opladen bent. Opladers die in het stopcontact blijven zitten verbruiken namelijk continu stroom, ook als er geen telefoon op is aangesloten. Verwijder volledig opgeladen apparaten ook gelijk uit het oplaadpunt.
 • Zin in een lekkere kop koffie? Bewaar de koffie dan na het zetten in een thermoskan. Zo hoeft het koffiezetapparaat de koffie niet warm te houden en kunt u later op de dag evengoed genieten van een lekker bakkie.
 • Let goed op dat u de koelkast of vriezer niet open laat staan. In dat geval moet het apparaat namelijk veel harder werken om de koeltemperatuur weer op het gewenste peil te brengen.

Wasmachine en droger

De wasmachine is natuurlijk een onontbeerlijk huishoudelijk apparaat, maar kan ook een gulzige energievreter zijn. Toch zijn er diverse manieren om bij het doen van de was energie te besparen.

 • Was bij voorkeur op een niet te hoge temperatuur. 40 tot 60 graden is meestal voldoende en scheelt u een hoop energie.
 • Wasmachines hebben een verplicht energielabel. Een zuinig model heeft weliswaar een iets hogere aanschafprijs, maar geeft uw energierekening wel een vriendelijkere aanblik.
 • Een hotfillmachine wordt aangesloten op de warmwaterkraan, zodat de wasmachine het water niet zelf hoeft te verwarmen. Dit scheelt ook weer de nodige energie.
 • Probeer vooral te wassen tijdens de uren waarop de daltarieven voor stroom gelden. Dit scheelt in de kosten.
 • Droog uw was, indien mogelijk, bij voorkeur op een waslijn. Wasdrogers zijn namelijk notoire energieverslinders. Gebruikt u toch een wasdroger? Kies dan een zo zuinig mogelijk type.

Besparen op verlichting

Zeker tijdens de donkere herfst- en wintermaanden is het fijn om in huis een sfeervol lichtje aan te hebben. Gelukkig is het niet zo moeilijk om de kosten voor verlichting binnen de perken te houden.

 • Gebruik spaar- of ledlampen. Spaarlampen verbruiken ongeveer 75 procent minder energie en gaan ongeveer tien keer langer mee dan gloeilampen met dezelfde lichtopbrengst. Ledlampen zijn zelfs nog een stukje zuiniger in verbruik dan spaarlampen.
 • Laat het licht niet onnodig branden in ruimtes die niet worden gebruikt.
 • Wees zuinig met het gebruik van halogeenlampen.

Warm water

Het nemen van een hete douche of warm bad is zeker in de koude winter vaak een verademing. Toch kost het verwarmen van water ook extra energie. Probeer dus niet langer te douchen dan noodzakelijk is en alleen warm water te gebruiken als dit echt nodig is.

Inzicht in uw energiekosten met BankingTools

De bovengenoemde tips helpen allemaal bij het verlagen van uw maandelijkse energierekening. Een digitaal huishoudboekje van BankingTools is een prima stukje gereedschap om uw energiekosten inzichtelijk te maken. U kunt uw energierekening bijvoorbeeld vergelijken met de energie-uitgaven van andere huishoudens met een vergelijkbaar inkomen. Zo ziet u snel waar besparingsmogelijkheden liggen en wordt de weg naar een lagere energienota uiteindelijk een stuk korter!