Slimme tips belastingaangifte over 2016Miljoenen Nederlanders zien er tegenop; de belastingaangifte. Daarom helpen we u graag met een aantal handige belastingtips!

1. Houd de aangiftemelding in de gaten

De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrief in januari en februari. Heeft u geen aangiftebrief ontvangen? Dan kan het zijn dat u de melding digitaal heeft ontvangen op mijn.overheid.nl. Mocht u niet zeker weten of u aangifte moet doen, dan kunt u dat controleren.

2. Doe op tijd aangifte 

Vroege vogels kunnen vanaf 1 maart aangifte doen; dan is het digitale aangifteformulier namelijk beschikbaar. Als u voor 1 april aangifte doet, ontvangt u voor 1 juli 2017 bericht van de Belastingdienst. Net als vorig jaar moet uw aangifte over 2016 voor 1 mei 2017 binnen zijn. Mocht dit niet lukken, vraag dan voor de deadline op 1 mei uitstel aan tot 1 september 2017.

3. Leg alle documenten klaar

Als u eenmaal bezig bent, is het vervelend om nog op zoek te moeten naar documenten. Leg daarom alle documenten bij elkaar voordat u begint. Om aangifte te doen heeft u als eerst een DigiD-code nodig om in te loggen. Als u een fiscale partner hebt, vul dan samen de aangifte in. Uw partner zal tijdens het invullen ook moeten inloggen met de DigiD.

4. Controleer de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld

De Belastingdienst vult het digitale aangifteformulier al voor een groot deel in. Controleer zelf of alles klopt en vul aan waar nodig is. De Belastingdienst wil weleens verkeerde informatie invullen of bepaalde zaken weglaten. Het zal maar gebeuren dat u te veel belasting betaalt of een navorderingsaanslag ontvangt. Heeft u toch een fout gemaakt, dan kunt u de aangifte aanpassen en opnieuw versturen. De fiscus behandelt de laatst binnengekomen aangifte.

5. Bepaal wie uw fiscale partner is

U heeft een partner en wil samen belastingaangifte doen. Controleer eerst of u ook fiscale partners bent. Het kan zijn dat u maar een deel van het jaar een fiscale partner heeft gehad. U kunt er dan ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. In dat geval moet uw aangifte op een andere manier ingevuld worden. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt.

6. Verdeel de aftrekposten

Als u en uw partner onder verschillende belastingtarieven vallen, kan het in uw voordeel werken om te schuiven met aftrekposten. Die leveren immers meer op naarmate u meer belasting betaalt; ken deze toe aan de partner die in het hoogste belastingtarief valt.
Het schuiven met aftrekposten – zoals alimentatie, studiekosten en giften –  is eenvoudig uit te proberen via het aangifteprogramma. Test via het scherm ‘verdelen’ uit op welke manier u zo voordelig mogelijk uitkomt. Probeer verschillende verdelingen voordat u deze definitief maakt. Vul de aangifte samen in om makkelijk te berekenen welke verdeling het meest lucratief is.

7. Ga slim om met dubbele woonlasten

Als u bent verhuisd terwijl uw oude woning nog niet is verkocht, heeft u dubbele woonlasten. In dit geval mag u de hypotheekrente van uw oude woning aftrekken tot maximaal 3 kalenderjaren na de verhuizing. Dit is echter niet van toepassing als u de woning verhuurt. In dat geval is de rente tijdens de gehele verhuurperiode niet aftrekbaar. Geef de verhuurde woning op bij uw bezittingen in box 3. De hypotheek kunt u dan opgeven bij uw schulden in box 3. Voor meer informatie over dubbele woonlasten, kunt u terecht op de website van de Belastingdienst.

8. Geef de rente van uw restschuld op

Het kan ook zijn dat uw woning is verkocht voor een prijs die lager is dan uw openstaande hypotheekbedrag? In dat geval heeft u een restschuld. Als u het huis na 28 oktober 2012 heeft verkocht, mag u maximaal 15 jaar na de verkoopdatum de betaalde rente aftrekken.

9. Maak gebruik van de middelingsregeling bij een wisselend inkomen

Als u het ene jaar meer verdiend heeft dan het jaar ervoor, kan het zijn dat u te veel belasting betaalt. U kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Met middeling wordt uw gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren berekend. De Belastingdienst wijst u hier niet op, dit zal u zelf moeten controleren en indienen. U moet zelf een schriftelijk middelingsverzoek – inclusief berekening – indienen bij de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor deze belastingteruggave.
Wacht niet te lang als u gebruik wilt maken van deze regeling. U moet het verzoek namelijk binnen 36 maanden bij de Belasting indienen, nadat de aanslagen van uw middelingsjaren definitief zijn.

10. Controleer of u genoeg aan goede doelen heeft gegeven voor een aftrekpost

Giften zijn aftrekbaar voor zover u meer aftrekt dan 1 procent van uw inkomen, waarbij de drempel minimaal 60 euro is. Deze drempel geldt niet als u een periodieke gift doet, waar bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Het goede doel moet een ANBI-status hebben. Giften aan culturele ANBI's kunt u ophogen met 25 procent, tot een maximum van 1250 euro.