Er wordt in Nederland steeds meer gepind en daarmee zijn ook de winkeliers goedkoper uit. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Het aantal pintransacties steeg in 2014 met 2 procent naar 5,8 miljard. Maar toch wordt er over het algemeen nog steeds iets vaker contant betaald dan dat mensen hun pasje trekken. De totale kosten van het betalingsverkeer in de detailhandel, horeca, tankstationbranche en ambulante handel samen bedroegen vorig jaar 1,3 miljard euro.  Het grootste deel daarvan komt door de kosten van contante betalingen, namelijk 711 miljoen euro. Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer volgens het onderzoek 25 cent, een gemiddelde pinbetaling 19 cent.

Wat is uw voordeel als consument

Niet alleen voor winkeliers zijn de pinbetalingen voordelig. Als je bewust geld uitgeeft met pin kun je achteraf goed zien wat je hebt uitgegeven en waaraan. Met contante betalingen heb je dat veel minder. Door je pintransacties vanuit een digitaal huishoudboekje op te halen uit internetbankieren, zie je precies waar je geld heen is gegaan. Zeker omdat die transacties ook nog automatisch worden gecategoriseerd.

Maar je kunt ook een maandbudget opstellen waardoor je ziet wanneer je te veel uitgeeft. Zo blijven inkomsten en uitgaven beter in balans.