Op reis na of tijdens de schoolvakantie? Zo bespaart u geldHoewel de opkomst van het flexibele werken de deur voor nieuwe mogelijkheden opent, is de zomer nog altijd de vakantietijd bij uitstek. Dat geldt zeker voor gezinnen. Die moeten immers vaak rekening houden met de vaste schoolvakanties voor het plannen van hun reis. Maar prijstechnisch is het meestal gunstiger om in het najaar of vroege voorjaar koers naar andere oorden te zetten. In dit artikel tonen we de geldelijke voordelen van een vakantie buiten het hoogseizoen. Daarnaast leggen we uit hoe het zit met de leerplicht en aanverwante zaken bij het boeken van een reis buiten de schoolvakantie.

Tijdstip van boeken

U zou het misschien niet direct verwachten, maar de prijs van een vakantie wordt allereerst sterk beïnvloed door het boekingstijdstip. Het is vooral verstandig om te kijken naar beide uiteinden van het tijdsspectrum. De vroege beslissers profiteren namelijk vaak van vroegboekkorting, terwijl de vakantiegangers met engelengeduld vaak kunnen rekenen op gunstige prijzen voor lastminutereizen. Bekende reisorganisaties als D-Reizen, TUI of Sawadee Reizen bieden bijvoorbeeld geregeld vroegboekacties of voordelig geprijsde lastminutereizen aan. Een rondgang op internet leert dat die kortingen variëren van een aantal tientjes tot ruim honderd euro. Voor duurdere reizen gelden meestal ook hogere kortingsbedragen.

Doordeweeks vliegen

Vanuit financieel oogpunt kunt u ook beter boeken en vertrekken op een doordeweekse dag. Het mechanisme hierachter is vrij simpel. Omdat de meeste mensen in het weekend niet hoeven te werken, hebben ze dan de meeste tijd om hun vakantieplannen uit te stippelen. Luchtvaartmaatschappijen, hoteleigenaren en touroperators weten dat ook. Het resultaat: duurdere tickets en vaak ook hogere prijzen voor hotelkamers. Volgens de Consumentenbond is dinsdag gemiddeld de goedkoopste dag om een vakantie te boeken en op het vliegtuig te stappen.

Prijsvergelijking

Als u de sites en brochures van de meeste reisorganisaties doorbladert, wordt al snel duidelijk dat de zomer vaak de duurste reisperiode is. Zeker verre reizen zijn in juni, juli of augustus vaak enkele honderden euro’s duurder dan in oktober of november. Ook hotels vragen in de zomermaanden meestal de hoofdprijs. Dit komt vooral omdat ze weten dat ze de maximale bezettingsgraad dan toch wel halen. Buiten het hoogseizoen worden de prijzen vaak afgestemd op het aanbod, wat interessante besparingen kan opleveren.

De schoolvakanties

Hoewel een vakantie in het najaar ontegenzeggelijk kostenvriendelijker is, hebben gezinnen met schoolgaande kinderen vaak wel te maken met een beperkende factor: de schoolvakanties. De Leerplichtwet verplicht gezinnen namelijk om zich te houden aan de vakantieperioden die de school vaststelt. Met uw gezin reizen buiten de officiële schoolvakanties om, wordt dan ook gezien als leerplichtverzuim.

Beroep op vrijstelling

Het is soms wel mogelijk om bij de schooldirecteur een verzoek tot vrijstelling in te dienen. Maar daar moet wel een gegronde reden aan ten grondslag liggen. Een vrijstelling is mogelijk als u of uw partner een baan heeft die het onmogelijk maakt om tijdens de officiële schoolvakanties op reis te gaan. Zo’n ‘beroep op vrijstelling’ moet minimaal acht weken voor de vakantie worden aangevraagd. Daarnaast moet u een verklaring van de werkgever kunnen overleggen die aantoont dat u echt niet in staat bent om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Voor een eventueel vakantieverlof (maximaal tien dagen) gelden drie voorwaarden. Die zijn vastgelegd in de leerplichtwet van 1969:

  • U gaat op een gezinsvakantie.
  • De vakantie kan niet worden opgenomen in een van de wettelijk vastgestelde schoolvakanties omdat het beroep van u of uw partner dat niet toelaat.
  • De vakantiedagen vallen niet in de eerste twee weken na de zomervakantie.

Wie zijn kind toch van school haalt zonder een vrijstelling, kan rekenen op een gepeperde boete van 60 euro per verzuimde schooldag.

Ook tijdens schoolvakanties zijn er goede deals te vinden

Het goede nieuws is dat er ook tijdens schoolvakanties goede deals te vinden zijn. De onderstaande tips kunnen u helpen bij het beperken van de vakantie-uitgaven:

  • Probeer eens een minder bekende bestemming. Oost-Europa heeft op het gebied van cultuur en natuur bijvoorbeeld minstens zoveel te bieden als het zonnige zuiden, maar is veel goedkoper. Zoekt u het liever wat verderop? Zuidoost-Azië is voordeliger dan Afrika of Noord-Amerika, maar niet minder interessant. 
  • Reist u naar een bestemming waarvoor u moet vliegen? Overweeg dan een vlucht met tussenstop. Zeker de luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten hebben vaak interessante voordeelacties. En wat betreft comfort en service steken ze de Europese concurrentie naar de kroon…
  • Ook Europa biedt veel moois. Een stedentrip naar het romantische Parijs, statige Wenen, warmbloedige Rome of bruisende Berlijn? Het kan allemaal per auto of trein. Zo hoeft u ook uw bankrekening niet te plunderen.

Wilt u de precieze kosten voor een vakantie op een bepaald tijdstip helder in kaart brengen? Maak dan gebruik van het digitale huishoudboekje van BankingTools