Niet op vakantie gaan creëert financiële rustDe zomervakantie. Een tijd die bij veel mensen gelijk herinneringen oproept aan avonturen in exotische oorden. Hoewel op vakantie gaan vaak direct wordt gekoppeld aan het zomerreces, heeft een keer thuisblijven ook grote voordelen. Dat geldt vooral voor de eigen beurs. In dit artikel bespreken we de voordelen van thuisblijven en laten we zien dat op vakantie gaan ook niet altijd garant staat voor rozengeur en maneschijn. 

Thuisblijven voorkomt reisstress

Hoewel ontspanning het hoofddoel is van op vakantie gaan, valt dat in de praktijk vaak vies tegen. Het afstruinen van tientallen websites op zoek naar het ideale vliegticket, het plannen van de route en interessante dagtochten of het inpakken van de koffers: de praktijk wijst uit dat de reisvoorbereiding veel vakantiegangers best wel wat stress oplevert. Dat al die planningsarbeid doorgaans nog na het werk gedaan moet worden, zorgt vaak voor tijdsgebrek en extra onrust. Die ontloopt u als u besluit om gewoon thuis te blijven. In de eigen omgeving hebt u de tijd helemaal aan uzelf. Geen vaststaande plannen of verplichtingen, maar gewoon lekker ontspannen met een hoofdletter O. Daarnaast heeft u geen last van beruchte reizigerskwalen als lange incheckrijen op het vliegveld of frustrerende vertragingen onderweg.

Creativiteit en productiviteit

Het gevoel van mogen en niet moeten stimuleert de creativiteit. De tijd die u normaal spendeert aan het uitwerken van reisplannen, kunt u nu investeren in hobby’s of leerzame activiteiten. Altijd al uw talenkennis willen opfrissen? Of die dikke pil willen lezen die al maandenlang ongebruikt in de kast staat? Of hebt u zich voorgenomen om uw computerkennis wat op te vijzelen? Dat kan allemaal als u opteert voor een zogenaamde ‘staycation’. U bepaalt zelf het tempo en de aard van de activiteiten. Een garantie voor vrijheid in optima forma dus…

Geen duur vliegticket

Thuisblijven kan niet alleen ontspannend en louterend werken, het geeft u ook de mogelijkheid om flink te besparen. Een goed voorbeeld is natuurlijk het vliegticket. Hoewel de prijs afhangt van de bestemming en luchtvaartmaatschappij, is vliegen niet goedkoop. Zeker een intercontinentale vlucht kost al gauw honderden euro’s. Bij een reis naar landen als Australië of Nieuw-Zeeland loopt de geldteller nog wat verder op.

Eten en onderdak

Eenmaal aangekomen op de reisbestemming gaat het vaak snel met de euro’s. Het zit nu eenmaal in de mens om het er op vakantie wat meer van te nemen dan normaal. Geregeld buiten de deur eten, een terrasje op zijn tijd, wat leuke dagtripjes en de vele aanlokkelijke souvernirstands: al die verlokkingen tezamen kunnen gemakkelijk leiden tot een extra kostenpost van honderden euro’s.

Het totale kostenplaatje

Wat het totale kostenplaatje van uw vakantie is, hangt natuurlijk af van diverse factoren. Maar voor een verre, 10- of 14-daagse reis naar een ander continent, komt u al gauw ruim boven de duizend euro uit. Een strand- of kampeervakantie in Europa is natuurlijk goedkoper. Maar vergis u niet: ook hier zijn een paar honderd euro zo op.

Bereken de voordelen van niet op vakantie gaan met BankingTools

Bent u op zoek naar een handig stukje rekengereedschap dat u exact toont hoeveel geld u bespaart door een jaartje niet op vakantie te gaan? Neem dan een kijkje op BankingTools. Hier kunt u met behulp van speciale software een overzicht maken van al uw inkomsten en uitgaven. Het resultaat: een helder financieel overzicht. Zo ziet u ook hoe niet op vakantie gaan kan bijdragen aan een extra stukje financiële rust!