Leningen samenvoegen

Ongeveer 18% van de huishoudens in Nederland heeft een of meerdere leningen lopen. Dit is een stijging van 25% ten opzichte van 2017. De meest voorkomende leningen zijn voor een nieuwe auto, een verbouwing of nieuwe meubels, maar vaak betalen we hier te veel voor. Kunnen we geld besparen op lenen? Ja, kleine leningen samenvoegen tot één lening is vaak voordeliger. Lees in deze blog hoe u leningen kunt samenvoegen om zo geld te besparen.

Geld besparen op leningen door leningen samenvoegen

Het samenvoegen van uw leningen is mogelijk door een nieuwe lening af te sluiten ter hoogte van het bedrag van al uw kleinere leningen samen. Dit geld gebruikt u vervolgens om de kleinere leningen af te lossen. De voordelen hiervan zijn dat u met één lening meer overzicht heeft over uw schulden en dat u minder rente betaalt. Hoe hoger het bedrag is dat u leent, hoe lager het rentebedrag is. Hieronder ziet u stap voor stap hoe u uw leningen kunt samenvoegen.

1.      De huidige situatie in kaart brengen

Zorg dat u een overzicht maakt van alle leningen die u heeft. Noteer waar u de lening hebt afgesloten, hoe hoog het openstaande bedrag is en wat de looptijd van de lening is. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld doorlopende kredieten, creditcardschulden of roodstand bij uw bank.

2.      Leningen samenvoegen, wat zijn de kosten?

Omdat u het geld van de nieuwe, hogere lening wilt gebruiken om de kleinere leningen af te betalen, is het verstandig om eerst te kijken of er kosten aan verbonden zijn. Het is namelijk mogelijk dat u geld moet betalen als u een lening in één keer aflost. Ga in de voorwaarden van de leningen na of dit het geval is of bel de kredietverstrekker voor meer informatie.

3.      De nieuwe lening

U heeft nu een overzicht van uw leningen en wat het kost om deze in één keer af te lossen. Nu kunt u gaan kijken naar de mogelijkheden om de nieuwe lening af te sluiten. Het is verstandig om niet alleen bij uw huidige bank te vragen naar de mogelijkheden, maar ook bij andere banken te informeren. Op deze manier kunt u de leningen vergelijken en de beste kiezen. 

4.      Bereken welk bedrag u kunt besparen

Nu u de hoogte van de rente van uw nieuwe lening weet, kunt u berekenen wat u per jaar kunt besparen. Tel de kosten van uw oude leningen bij elkaar op en haal hier de kosten van uw nieuwe lening af. Wat overblijft is het bedrag dat u per jaar bespaart. Hieronder volgt een voorbeeld van Meneer X.

Lening

Bedrag

Rente

Per jaar

Auto

€4.000

11%

€440

Verbouwing

€5.000

10%

€500

Meubels

€1.000

15%

€150

Totaal

€10.000

 

€1.090

Nieuwe lening

€10.000

6%

€600

 

 

Besparing p/j

€490

* De genoemde bedragen zijn fictief.

Door het samenvoegen van bovenstaande leningen bespaart meneer X jaarlijks €490-.

In zijn geval is het dus aan te raden om de leningen samen te voegen. Is het bedrag van de nieuwe lening hoger dan het bedrag van de oude? Dan is het niet voordelig om de leningen samen te voegen.

Overzicht in je geldzaken?

Heeft u moeite met het overzichtelijk maken van uw kosten? Dan kunnen wij u hierbij helpen door middel van het digitale huishoudboekje. Hier ziet u niet alleen al uw kosten, maar ook uw baten. Ook heeft het huishoudboekje een saldoprognose en ziet het uw belangrijkste bespaarmogelijkheden.

Heeft u vragen over het digitale huishoudboekje van BankingTools? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.