Kinderen

Het is verstandig om al vroeg te beginnen met het sparen voor uw kind, zeker in een tijd waarin alles duurder lijkt te worden. Zo kunt u een mooi potje opbouwen voor een mooie bijdrage in de toekomstige studiekosten, de uitzet of voor een dure mijlpaal zoals het halen van het rijbewijs. Maar hoeveel moet u eigenlijk sparen voor een kind? En op welke manier doet u dat? Wij laten het zien.

Financiële draagkracht

De eerste vraag die opdoemt bij het sparen voor uw kind is natuurlijk welk bedrag u hier periodiek voor moet reserveren. Het antwoord op die vraag hangt natuurlijk af van enkele factoren.

  • Hoeveel kunt u missen? Uw financiële draagkracht is natuurlijk mede bepalend voor het bedrag dat kunt wegleggen als spaargeld voor uw kind of kleinkind.
  • Waar is het geld voor bestemd? Niet elke studie is bijvoorbeeld even duur (voor sommige opleidingen heb je bijvoorbeeld meer boeken of speciale materialen nodig), terwijl u er ook rekening mee moet houden dat studiekosten, de prijzen voor woningen of de bedragen voor rijlessen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk zullen stijgen. Rekening houdend met de inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de studiekosten die de overheid biedt in de vorm van een lening, hebt u gemiddeld circa 12.000 euro nodig om een dekkende spaarpot voor de studie aan te leggen.

Gemiddeld spaarbedrag voor kinderen

Nederlandse ouders leggen gemiddeld 40 tot 60 euro per maand opzij voor hun kinderen. Dat komt dus neer op een bedrag van 500 tot 720 euro per jaar. Is dat genoeg? Voor de uitzet of het halen van het rijbewijs bouwt u zo ruimschoots genoeg vermogen op. Om een volledige studie te bekostigen moet er waarschijnlijk nog wel wat geld bij, maar het is wel een hele stap in de goede richting. Bovendien kunt u tijdens de opleiding door blijven sparen, want u heeft het volledige bedrag natuurlijk niet gelijk in het eerste jaar al nodig.

Hoe spaar ik voor mijn kind?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om te sparen voor uw kind. We zetten de belangrijkste, populairste en meest toegepaste manieren voor u op een rij.

  • Spaarrekening op eigen naam: in dit geval houdt u zelf de regie over het spaargeld. Het voordeel is dat het kind het geld niet kan uitgeven aan impulsaankopen of kortstondige pleziertjes zoals vakanties, dure kleding of de nieuwste gadgets. Open wel altijd een aparte spaarrekening, zodat u het geld voor het kind apart houdt van bijvoorbeeld uw buffer of spaargeld voor de vakantie. Als u de spaarrekening op naam van het kind zet, krijgt het kind vanaf zijn of haar 18de de vrije beschikking over het spaargeld.
  • Hebt u een bepaald bedrag over of vrij beschikbaar en wilt u dat investeren in de toekomst van uw kind? Dan is een spaardeposito interessant. Die levert door de hogere rentevoet veel meer rendement op dan een gewone spaarrekening. Met een spaardeposito zet u het geld wel voor een langere periode vast. U mag tijdens de looptijd geen geld opnemen van deze spaarrekening en ook geen nieuw geld op de rekening storten. In ruil voor deze beperkingen geven banken een hogere, vaste rente op deze spaarrekeningen. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot 20 jaar.
  • Als u voor kleinere doelen of samen met uw kind spaart, is de kinderspaarrekening ook een optie. Die is vaak gekoppeld aan een hogere rente of gaat gepaard met het ontvangen van leuke geschenken bij het openen van de rekening.
  • U kunt de spaarpot voor u kind ook spekken door middel van een schenking. Over schenkingen die uitkomen boven de vastgestelde vrijstelling, moet de ontvanger belasting betalen. Onder dit bedrag kunt u belastingvrij schenken.

Sparen voor kinderenBelasting op spaargeld voor uw kind

Het spaargeld van een kind telt tot zijn of haar 18de bij het vermogen van de ouder. Als de ouder, inclusief het spaargeld van kind(eren) meer dan € 30.000 (€ 60.000 voor mensen met een partner) bezit, dan moet er belasting over het bedrag worden betaald.

Spaarruimte berekenen met BankingTools

Wilt u precies weten hoeveel u per maand kunt vrijmaken als spaargeld voor uw kind? Dan biedt een digitaal huishoudboekje van BankingTools uitkomst. Met behulp van de CashFlow-software signaleert, analyseert en schept u een nauwkeurig beeld van uw financiële situatie. Zo weet u precies wat u kunt investeren in de toekomst van uw kind!