Hoe voorkomt u de zomerdip!De zomer wordt over het algemeen geassocieerd met zon, goed weer, ontspanning en buitenpret. Toch is niet iedereen een groot fan van dit jaargetijde en bestaat er ook zoiets als een zomerdip. Wat is een zomerdip en hoe kunt u die tegengaan? In dit artikel tonen we het.

Seizoensdip

Hoewel een zomerdip vooral vaak vrouwen van tussen de twintig en veertig jaar oud treft, kan bijna iedereen er last van krijgen. Aan een periode van zomerse neerslachtigheid kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Soms gaat het om genetische factoren, maar wellicht hebt u het ook niet zo op de hitte of het zomerse dag-nachtritme.

Verplichtingen

Hebt u zelf niet de mogelijkheid om op vakantie te gaan, terwijl iedereen in uw omgeving wel op weg gaat naar verre oorden? Of ervaart u de drang om dingen te ondernemen als een vorm van sociale druk? Door vakanties en lange avonden ruilen veel mensen hun dagelijkse routine in voor een flexibeler zomerschema. Afspreken met vrienden en uitgebreid genieten van de zomer kunnen dan verkapte verplichtingen worden. En dat terwijl u in werkelijkheid wellicht juist meer behoefte heeft aan rust en introspectie. Bovendien kan sociale pressie er tevens voor zorgen dat u net wat te veel geld uitgeeft. Met een digitaal huishoudboekje als BankingTools kunt u dat gelukkig voorkomen en op financieel vlak gemakkelijk het overzicht behouden.  

Ontluikende eenzaamheid

Een zomerdip wordt soms ook veroorzaakt door gevoelens van eenzaamheid. De avonden zijn lang en iedereen zoekt de verlokkingen van een gezellig terras op. Maar wellicht is er niet direct iemand waarmee u dergelijke momenten kunt delen of laten de financiën het buiten de deur eten of drinken niet altijd toe. In dat geval kunnen gevoelens als eenzaamheid en sociale isolatie gemakkelijk opborrelen.

Dagelijkse routine

De lange zomervakantie is vaak een periode waar u zich lange tijd op hebt verheugd. Toch kan zo’n vrije periode in de praktijk vies tegenvallen. Dat geldt zeker voor mensen die zich normaliter heel fanatiek op hun werk storten. Doelen en vaste routines verdwijnen even, waardoor sommige mensen moeite krijgen om hun ‘lege’ dagen zinvol in te delen. Een zomerdip openbaart zich vaak in de vorm van symptomen als ongemak, angst, stress, slaapproblemen, vermoeidheid en lusteloosheid.

Remedies tegen de zomerdip?

Gelukkig zijn er wel verschillende goede manieren om een dreigende zomerdip te lijf te gaan. Er is geen eenduidig wondermiddel, maar de onderstaande aanbevelingen helpen vaak wel om een zomerdip voor te zijn.

  • Schuif sombere gevoelens niet te gemakkelijk aan de kant. Probeer een luisterend oor te vinden en er met iemand over te praten.
  • Zorg ook in de zomer voor een goede dagindeling en voldoende nachtrust.
  • Pak regelmatig de fiets of trek er te voet op uit. Bewegen in de buitenlucht helpt vaak bij het ordenen van gedachten en aanmaken van gelukshormonen. Door de natuur in te trekken krijgen gevoelens van rust en ontspanning nog meer de gelegenheid om tot volle bloei te komen.  
  • Probeer ook een goede balans aan te brengen tussen gezelligheidsmomenten en tijd voor uzelf. Sla dat gezellige verjaardagsfeest niet over, maar plan de agenda ook niet helemaal vol met afspraken en evenementen. Zin om ook eens een paar middagen of avonden op de bank neer te ploffen voor het lezen van dat goede boek dat al een tijdje op de plank ligt? Geen probleem! U weet en bepaalt immers wat voor u de ideale vorm van ontspanning is.