Hoe bespaart u geld op vakantie?Vakantie moet ontspanning zijn. Het is dan ook niet vreemd dat geldzaken in deze periode doorgaans niet prominent op de agenda prijken. Toch kan slim besparen uw vakantie een stuk voordeliger maken. En het goede nieuws is dat dit niet ten koste van het plezier hoeft te gaan. In dit artikel geven we vakantiebesparingstips die goed voor het gemoed én de beurs zijn.

Wanneer vertrek ik?

Het tijdstip van vertrek kan flink wat invloed hebben op de totaalprijs van uw vakantie. Alleen al door het hoogseizoen te vermijden, bent u vaak vele honderden euro’s goedkoper uit. Daarnaast is het verstandig om de aanbiedingen van reisbureaus, luchtvaartmaatschappijen en ticketsites nauwlettend in de gaten te houden. Goede kans dat u een mooie aanbieding of goedkope vlucht vindt. Zeker omdat vliegmaatschappijen werken met fluctuerende prijzen, kan het juiste boekingstijdstip uitmonden in een besparing van honderden euro’s. Veel experts stellen dat drie tot vier maanden voor vertrek het gouden tijdstip voor het kopen van een ticket is.

Vervoer

Neem ook de transportmogelijkheden op een vakantiebestemming goed onder de loep. Een taxi of binnenlandse vlucht is handig en snel, maar ook duur. Reizen per trein, bus, metro of huurauto is vaak een stuk goedkoper. Bovendien ziet u zo meer van het land. In plaats van louter bomvolle stranden en andere toeristenvallen, krijgt u ook de mogelijkheid om de lokale bevolking te leren kennen en wat van het natuurschoon in het vakantieland van uw keuze te zien.

Reisverzekering

Check uw reisverzekering. Om grote (nood)uitgaven op de vakantiebestemming te voorkomen, is het aan te raden om er eentje af te sluiten. Door alleen de onderdelen en dekking te selecteren die bij uw vakantie passen, voorkomt u de hoge kosten die gepaard gaan met ‘over verzekerd’ zijn en blijft er een extra zakcentje over voor een leuke dagtrip op de vakantiebestemming.

De inwendige mens

Natuurlijk moet u ook op vakantie rekening houden met de inwendige mens. Het goede nieuws is dat eten en drinken niet superduur hoeven te zijn als u het slim aanpakt. De volgende tips zorgen ervoor dat u niet met een te dikke buik en lege beurs huiswaarts keert:

  • Volg het voorbeeld van de lokale bevolking. Door de eetgewoonten van de locals te volgen, bent u in de regel goedkoper uit en beleeft u tegelijkertijd een culinaire ontdekkingstocht.
  • Kijk niet alleen naar de toeristische hotspots. Door een paar straten om te lopen voor een terrasje of restaurant, bent u vaak half zo duur uit. Bovendien wordt uw blik zo ook wat ruimer dan die van de gemiddelde toerist.
  • U kunt er ook voor kiezen om af en toe zelf te koken. Dat scheelt geld en verbreedt tegelijkertijd de culinaire horizon.
  • Een hotelontbijt is vaak duur en lang niet altijd van topkwaliteit. Een verkennend rondje door de stad levert vaak betere en goedkopere ontbijtplekken op.

Internet en telefoon

Bellen en internetten in het buitenland? Handig, maar wel een potentieel geldverslindende bezigheid. Een vakantiebundel afsluiten kan al flink schelen in de kosten, net als het uitschakelen van internet en roaming als u naar verre oorden vertrekt. De internetbundel kan inmiddels door heel Europa worden gebruikt, waardoor gebruikmaken van het web voortaan alleen buiten ons continent een kostbare bezigheid is. Toch is het ook niet onverstandig om de telefoon op zijn tijd uit te zetten. Als u de juiste vakantiebestemming hebt gekozen, is er in de omgeving toch genoeg moois te zien…

Let op uw pingedrag

Hoewel het ook niet verstandig is om met té veel cash op zak rond te lopen, is het wel slim om al een deel van uw vreemde valuta in Nederland te bestellen. U kunt op de vakantiebestemming natuurlijk altijd geld bij pinnen, maar door de vaak ongunstige exchange rates kan vaak cash uit de muur trekken in het buitenland uiteindelijk stevig in de papieren gaan lopen.