Handige tips voor het verminderen van financiële stressEen slechte financiële situatie is een van de grootste stress factoren in het leven. De dagelijkse angst om de rekeningen niet te kunnen betalen kan beklemmend zijn. Ook leidt financiële stress tot ruzie, irritatie, depressie en nog meer veel dagelijkse belemmeringen. Na verloop van tijd loopt de situatie uit de hand en ziet u er steeds meer tegenop om de persoonlijke financiën te regelen. Mocht u deze situatie herkennen, volgen er een aantal tips die u zullen helpen om de controle over uw financiën terug te krijgen.

Schep orde in de chaos

De eerste stap is een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Met behulp van het huishoudboekje van BankingTools, heeft u binnen de kortste keren zicht op uw uitgavenpatroon. Zo is snel te zien waarom u elke maand geld te kort komt.

Budgetteren

Bedenk vervolgens waar u geld op zou kunnen besparen. Creëer een budgetplan voor zowel de korte termijn als de lange termijn. Dit budgetplan zal u helpen de controle over de situatie terug te krijgen.

Leef niet boven uw stand

Geef niet meer uit dan u heeft. Kijk naar uw eigen situatie en laat u niet verleiden tot het evenaren van anderen. Zorg dat de financiële verplichtingen eenvoudig te dragen zijn. Het hoeft echt niet allemaal nieuw en duur te zijn.  

Stop met lenen

Geld lenen kost geld. We weten het allemaal, maar niet iedereen leeft volgens deze wijze woorden. Bij het kopen van een huis is het afsluiten van een hypotheek vaak onvermijdelijk, maar voor overige zaken zou het verstandiger zijn om geen geld te lenen. Uiteindelijk zorgt de rente er alleen maar voor dat het bedrag hoog oploopt en dit veroorzaakt maandelijks extra stress. Sparen voor een grote aankoop duurt langer, maar het is wel voordeliger.

Deel uw zorgen en onderhoud persoonlijke relaties

Financiële stress zorgt vaak voor ruzie in een relatie. Door uw problemen te delen en afspraken te maken, is er ruimte voor begrip. Dit vermindert de stress en zal zodoende een positieve werking hebben op uw omgang met anderen.   

Zorg voor een buffer

De wetenschap dat u geld heeft liggen voor een noodgeval geeft rust. Zorg er dus voor dat u een goede buffer hebt voor verandering in uw financiële situatie of voor onverwachte uitgaven.

Vraag om advies

Win advies in over uw financiële situatie en informeer welke stappen u kunt ondernemen. Dit kan net het extra duwtje in de rug zijn.