Budgettips voor Kerstmis en Nieuwjaar

Kerstmis is een feest dat er op financieel vlak bij veel mensen behoorlijk inhakt. Versieringen, een leuke outfit, lekker eten en mooie cadeaus voor uw vrienden en geliefden. Toch is het goed mogelijk om een mooi kerstfeest en het aansluitende Nieuwjaar te vieren met een bescheiden budget. Wij laten het u zien aan de hand van een aantal handige budgettips. Zo blijft Kerstmis leuk en betaalbaar!

Bespaar op kerstboodschappen

Kerstmis is natuurlijk een feest dat van oudsher wordt geassocieerd met copieuze maaltijden en een keur aan hartige en zoete tussendoortjes. Het goede nieuws is dat een lekkere kerstmaaltijd helemaal geen rib uit uw lijf hoeft te zijn. Ga bijvoorbeeld naar de markt of Turkse winkel voor fruit of groente. Dat scheelt een slok op een borrel met de supermarkt. Door groenten van het seizoen te kopen kunt u bovendien nog extra besparen. Gaat u gourmetten of steengrillen met Kerstmis? Snij dan zelf het vlees. Dat is een stuk goedkoper dan het kopen van kant-en-klare pakketten of schalen. Als u spaarzegels verzamelt, doet u er verstandig aan om die te gebruiken voor het doen van uw kerstboodschappen. Door creatief te zijn met de aankleding en presentatie creëert u moeiteloos een smakelijke en stijlvolle maaltijd zonder buitensporig dure ingrediënten.

Kerstcadeaus

Cadeaus zijn natuurlijk een belangrijk, maar ook potentieel duur onderdeel van Kerstmis. Maar gelukkig zijn er op het cadeauvlak verschillende besparingsmogelijkheden.

  • Houd het hele jaar door rekening met Kerstmis. Grote kans dat u zo in de loop van het jaar geregeld leuke kleinigheden tegen het lijf loopt of op mooie kortingen stuit.
  • Kijk goed rond op het internet. Webshops zijn vaak een stuk goedkoper dan fysieke winkels. Bovendien kunt u bij veel webwinkels ook geregeld profiteren van kortingscodes of speciale vouchers.
  • Verras iemand met een persoonlijk geschenk. Dat hoeft niet duur te zijn en zegt vaak meer dan een ‘regulier’ cadeau uit de winkel.
  • Spaar elke maand een klein bedrag dat u gemakkelijk kunt missen. Zo heeft u in december een mooi geldpotje bij elkaar en hoeft u rond de feestdagen niet in een keer een groot bedrag op te hoesten.
  • Op rommelmarkten of sites als Marktplaats zijn vaak mooie geschenken voor een prikkie te vinden.

Versieringen kopen

Dit jaar heeft u er waarschijnlijk niets meer aan, maar het is wel een handige tip voor de volgende kerst: koop uw versieringen vlak na Kerstmis. Lifestylewinkels als Intratuin, de Hema of Xenos doen hun kerstspullen dan vaak tegen veredelde dumpprijzen van de hand. Waarom dus net voor Kerstmis de hoofdprijs betalen als u op een ander tijdstip kerstversieringen voor een spotprijs kunt krijgen? U kunt uw huis trouwens ook in een echt kerstjasje steken door tijdens een mooie winterwandeling spullen uit de natuur te verzamelen. Takken, dennenappelen en bladeren liggen in deze tijd immers gratis voor het oprapen in bosrijke omgevingen.

Bespaar op kerstkaarten

Heeft u een grote familie en kennissen- of vriendenkring? Dan kunnen kerstkaarten ook een flinke kostenpost zijn. Gelukkig zijn de leukste kerstkaarten niet altijd ook de duurste. Bent u een beetje handig en creatief ingesteld? Dan kunt u wellicht ook zelf kaarten ontwerpen en maken. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook volop mogelijkheden om digitale kerstkaarten te versturen. Dat scheelt ook weer postzegels!

Oudejaarsavond

Gezelligheid en kostenbesparing kunnen op oudejaarsavond gemakkelijk hand in hand gaan. Breng de laatste nacht van 2017 door in het gezelschap van vrienden of familie en vraag iedereen om zelf iets mee te nemen. Door de kosten van spijs en drank te spreiden, beleeft u een avond die zowel gezellig als betaalbaar is. Typische feestdaglekkernijen als wafels en oliebollen kunt u bovendien zelf maken voor een fractie van de prijzen die u bij de gebakkraam betaalt.

Breng uw kerstuitgaven in kaart met BankingTools

Met een digitaal huishoudboekje van BankingTools brengt u uw kerstuitgaven uitgebreid en nauwkeurig in beeld. Wat is mijn kerstbudget? En hoeveel kan ik door het jaar heen sparen voor de dure decembermaand? Met een digitaal huishoudboekje ziet u het direct, omdat alle inkomsten en uitgaven met een paar muisklikken inzichtelijk worden. Prettig en functioneel tegelijk dus!