Budgetteren kun je leren

Is het soms lastig om grip te houden op uw uitgaven? En wilt u precies weten waar uw geld heengaat en wat er exact binnenkomt? Leer dan budgetteren. Een budget opstellen helpt om zicht te krijgen op inkomsten en uitgaven en te voorkomen dat u boven uw stand gaat leven. Het goede nieuws is dat budgetteren een vaardigheid is die u kunt leren. Hoe? Wij leggen het in dit blogartikel uit aan de hand van een zevental budgetteertips.

Breng inkomsten in kaart

Budgetteren begint met het in kaart brengen van uw inkomsten. Voor de meeste mensen vormt het maandsalaris de hoofdmoot van het inkomen. Een dergelijke constructie maakt het in kaart brengen van de genoten inkomsten natuurlijk gemakkelijk. Maar het kan ook zijn dat u per week wordt uitbetaald of als zelfstandige een variabel maandinkomen hebt. Bovendien moeten ook extra inkomsten zoals toeslagen en belastingteruggaven worden meegerekend.

Vaste uitgaven inzichtelijk maken

Een volgende stap is het overzichtelijk maken van vaste uitgaven. Wat ben ik per maand kwijt aan onontkoombare kosten en lasten zoals boodschappen, de huur/hypotheek, energie, zorgpremie en het televisie- en internetabonnement? Door die kosten op een rij te zetten, en ze gelijk te koppelen aan de genoten inkomsten, ziet u in een oogopslag wat er onder de streep overblijft nadat de vaste lasten zijn betaald. Een extra tip: noteer ook op welk tijdstip vaste lasten zoals de huur, hypotheek of zorgpremie worden afgeschreven.

Variabele uitgaven budgetteren

EuroNaast de vaste lasten, zijn er hoogstwaarschijnlijk ook nog variabele uitgaven die op gezette tijden terugkeren. Denk aan het geld dat opgaat aan cadeaus voor vrienden of familie, vakantie-uitgaven, benzine, uitstapjes, bioscoop- of cafébezoek, kleding of het vervangen van apparatuur.

Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel u op jaar- of maandbasis kwijt bent aan dergelijke uitgaven. Een goede strategie is om nauwgezet bij te houden hoeveel geld u het afgelopen jaar of halfjaar aan variabele uitgaven hebt gespendeerd. Door dit op te schrijven of elektronisch bij te houden in een digitaal huishoudboek, wordt het mogelijk om een vast budget te maken voor variabele uitgaven.

Stel een maandbudget op

Als u eenmaal weet wat er op financieel vlak uitgaat en binnenkomt, kunt u heel gericht gaan werken aan het opstellen van een maandbudget. Dit kan best een leuke en uitdagende bezigheid zijn. Het geeft immers een goed gevoel als u bijvoorbeeld uw variabele lasten weet terug te dringen ten opzichte van eerdere maanden. Blijf echter wel realistisch. Het heeft geen zin om besparingsdoelen op te stellen die in de praktijk niet of nauwelijks haalbaar blijken te zijn. Het maandbudget kan ook weer worden onderverdeeld in weekbudgets, waardoor besparingen en variabele kosten nog inzichtelijker worden.

Sparen voor onverwachte uitgaven

Er is ook een speciaal soort variabele uitgaven, namelijk de onverwachte kosten die gepaard gaan met een kapotte televisie of wasmachine, maar bijvoorbeeld ook de dierenartskosten voor uw geliefde viervoeter. Houd ook rekening met die onplezierige verrassingen bij het budgetteren door er elke maand een vast bedrag voor te sparen. Zo voorkomt u dat u een dure lening moet afsluiten als u met een onverwachte kostenpost wordt geconfronteerd.

Stel financiële doelen

DoelenFinanciële doelen stellen leidt tot aantoonbare successen. Noteer dus elke maand of week hoeveel u wilt besparen op variabele lasten. Het consequent halen van bescheiden spaardoelen is vaak een eerste stap op weg naar een gezonder uitgavenpatroon en vermogensvorming.

Het stellen van financiële doelen helpt u om geld over te houden.

Een huishoudboekje bijhouden

Budgetteren gaat niet lukken zonder overzicht. Het is dan ook belangrijk om een goed stukje gereedschap te hebben voor het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Een huishoudboekje van BankingTools is zo’n tool. De software rubriceert automatisch alle inkomsten en uitgaven en voegt ze samen in één systeem. Zo geeft u een budget handen en voeten, wat leidt tot nieuwe inzichten die tonen welke besparingen er allemaal mogelijk zijn.