Besparen op uw internetaansluiting

Vroeger was het nog een luxe, tegenwoordig kunt u niet meer zonder: een goede internetverbinding in huis. We gebruiken het internet om te mailen, te gamen en te communiceren. Zelfs financiële zaken gaan tegenwoordig via het internet.

Helaas levert deze nieuwe noodzakelijkheid ook een nieuwe kostenpost op, een die u het liefst zo laag mogelijk houdt. In deze blog vertellen we u daarom hoe u op uw internetverbinding in huis kunt besparen.

Hoeveel internet heeft u wel nodig?

Als u wilt gaan besparen is het handig om eerst inzicht te krijgen in wat u heeft, en wat u nodig heeft. Dat geldt voor kleding en boodschappen, maar ook voor uw internetverbinding. Maar hoeveel internetsnelheid heeft u eigenlijk nodig? Hier is geen vaste formule voor, maar als u uw eigen internetverbruik een beetje kent, kunt u wel een indicatie krijgen. 

Downloadsnelheid

Uw downloadsnelheid bepaalt hoe snel een pagina laadt, of op welke kwaliteit u Youtube video’s kunt afspelen. Omdat we veel meer downloaden dan uploaden, is uw downloadsnelheid vaak het belangrijkste. Maar hoeveel heeft u dan nodig?

Dat is afhankelijk van een aantal zaken, bijvoorbeeld hoeveel mensen het internet gebruiken en waarin het internet voor gebruikt wordt. Gebruikt u het internet alleen om mailtjes te sturen en af en toe door Facebook te scrollen? Dan is 20 Mb/ps ruim voldoende. Heeft u een klein gezin en wordt er af en toe ook YouTube en Spotify gebruikt op meerdere apparaten tegelijk? Dan moet u al gaan denken aan 30 tot 40 Mb/ps. Meer dan 40 Mb/ps heeft u eigenlijk nooit nodig, tenzij uw kinderen heeft die veel online gamen, streamen, downloaden, en het liefst alles tegelijk.

Muziek streamen
Online muziek streamen? Ook hier gebruikt u uw downloadsnelheid voor.

Uploadsnelheid

Uw uploadsnelheid bepaalt hoe snel u een mailtje verstuurt of hoe snel u een foto op Instagram kunt uploaden. Dit is een stuk minder belangrijk om naar te kijken, vaak ervaren we onze uploadsnelheid niet eens als onze internetsnelheid. Dit dan ook een stuk minder invloed op de prijs van uw abonnement dan de downloadsnelheid. Met een uploadsnelheid van 10 tot 20 Mb/ps zit u bijna altijd goed.

Haal meer uit uw internet

Nu weet u hoeveel u nodig heeft, is het tijd om te besparen. De makkelijkste manier om uw internetkosten laag te houden, is door simpelweg minder internet te gebruiken. Als u deze tips volgt, heeft u wellicht genoeg aan een kleiner internetpakket.

Router verplaatsen

Maakt u gebruik van wifi in uw huis? Waarschijnlijk wel. De positie van uw router is in dat geval enorm bepalend voor de snelheid van uw internet. Routers zijn namelijk niet goed in internet door muren, plafonds en deuren heen sturen. Zet uw router dus op de plek waar het vaakst internet gebruikt wordt, zoals de woonkamer of het kantoor.

Kanaal aanpassen

Nog een tip voor de router-gebruikers: pas het kanaal van uw router aan. Als u uw router installeert kiest deze automatisch één van de dertien beschikbare kanalen om op uit te zenden. Uw router probeert het rustigste kanaal te vinden (wat voor het snelste internet zorgt), maar hij zit er vaak naast. Handmatig een ander kanaal kiezen kan een enorm verschil maken in de snelheid van uw wifi.

Schoon uw computer op

Tenslotte kunt u meer uit uw internet halen als u uw computer regelmatig opschoont. Naast uw provider, uw router, uw wifi of kabel, speelt uw computer namelijk ook een grote rol in uw internetsnelheid. Zorg dus dat er nooit teveel programma’s op de achtergrond draaien, er geen overbodige bestanden op uw pc staan, en uw computer vrij van virussen blijft.

Computer virus
Een virus kan uw computer (en dus uw internet) een stuk trager, of snel onbruikbaar maken.

Besparen op internet

U weet nu hoeveel internet u nodig heeft en hoe u het meeste uit uw internet kunt halen. Maar hoe veel of weinig internet u ook gebruikt, ju zult hoe dan ook een abonnement af moeten sluiten bij een provider. Behalve voor een zo klein mogelijk pakket te kiezen, zijn er nog een paar zaken waarmee u de kosten van een abonnement kunt drukken.

Alles-in-één pakketten

Wilt u ook gebruik maken van (digitale) televisie, of een vaste huislijn? Bij veel providers kunt u een alles-in-een pakket aanschaffen, vaak bent u dan nog ook goedkoper uit. Hiermee bespaart u niet alleen op de kosten van uw internet, maar ook op die van uw tv en telefoon. 

Nieuw abonnement

Daarnaast kunt uw ook geld besparen door regelmatig een nieuw abonnement te nemen. Let dus goed op wanneer uw huidige abonnement afloopt en houdt u ogen open voor aanbiedingen. Zo kunt u bijna elk jaar weer ergens goedkoper uit zijn, of meer voor hetzelfde geld krijgen. Zit u toch al bij de goedkoopste? Dan kunt u uw abonnement met een gerust hart verlengen.

Inzicht in huiselijke inkomsten en uitgaven

Nu weet u dus hoe u het meeste uit uw internet kan halen terwijl u de kosten zo laag mogelijk houdt. Wilt u op nog meer dingen besparen? Zoals we al zeiden is het dan belangrijk om eerst inzicht te krijgen in wat u heeft en wat u nodig heeft.

Met het digitale huishoudboekje van BankingTools houdt u al uw inkomsten en uitgaven overzichtelijk bij. Hierdoor krijgt u met gemak inzicht in waar u uw geld aan uitgeeft en waar u op kunt besparen, of dat nu uw internetaansluiting of iets heel anders is. Probeer het digitale huishoduboekje nu gratis of bekijk onze producten.