Belastingaangifte over 2016: zelf doen of een adviseur inschakelen?De Belastingdienst doet er alles aan om de jaarlijkse aangifte makkelijker te maken. Houd uw gegevens bij de hand, controleer de ingevulde gegevens en vul deze verder aan. U stuurt de aangifte vervolgens op en kijkt er voorlopig niet meer naar om. Het is een vervelende taak waar u even voor moet gaan zitten, maar het is meestal geen probleem om de aangifte succesvol af te ronden. Toch kan het gebeuren dat u de hulp van een adviseur goed kunt gebruiken. Uw persoonlijke situatie kan plotseling veranderen.

Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • U bent onlangs getrouwd of fiscaal partner geworden
  • U heeft uw eerste woning gekocht
  • U heeft net een kind gekregen
  • U bent gestart met een zelfstandige onderneming
  • U heeft recent een erfenis of grote schenking ontvangen

Deze veranderingen kunnen onduidelijkheid in uw aangifte veroorzaken en ertoe leiden dat u te veel moet bijbetalen.

Het inschakelen van een belastingadviseur zal u wellicht een klein bedrag per jaar kosten, maar deze adviseur zal u tijd en geld besparen. Hij vult uw belastingaangifte in zijn geheel in en zorgt er bovendien voor dat uw aangifte netjes op tijd wordt ingediend. Een adviseur is tevens in staat om hulp te bieden bij uw voorlopige teruggaaf. Belastingadviseurs zijn zich bewust van de wet- en regelgeving en weten precies waar u recht op heeft. Er kunnen aftrekposten zijn waar u zelf niet op zou komen. Een professionele en goede belastingadviseur verdient zijn tarief op die manier dubbel en dwars terug. 

Tip: Onthoud dat ‘belastingadviseur’ geen afgeschermd beroep is. Met andere woorden, eenieder mag zich zo noemen. Ga altijd na of de adviseur zich heeft aangesloten bij een erkende organisatie, zoals de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs of het College van Belastingadviseurs. Vertrouw uw belastingaangifte enkel toe aan een adviseur die in het bezit is van de juiste opleiding en verzekering. Controleer dit zorgvuldig om problemen te voorkomen.

Het kan zijn dat u liever geen geld uitgeeft aan een belastingadviseur, maar wél hulp kan gebruiken. Vraag dan vooral een ander om hulp. Dit kan een familielid, vriend of vereniging zijn. Die bieden u kosteloos, of tegen een kleine vergoeding, hulp bij de belastingaangifte. Uw belastingaangifte zal er niet leuker op worden, maar wel iets makkelijker.

Als u de aangifte zelf gaat doen, is het belangrijk om orde op zaken te hebben. Leg al uw documenten klaar en houd onze tips goed in de gaten. Zo weet u precies wat u moet doen om uw aangifte van 2017 in te dienen bij de Belastingdienst. Neem de tijd, lees de ingevulde gegevens zorgvuldig door en vul de ontbrekende gegevens in. Neem bij twijfel contact op met de Belastingtelefoon.