9 tips om extra geld te besparen voor het einde van het jaar

Het einde van het jaar komt weer met rasse schreden dichterbij. Het goede nieuws is dat er diverse mogelijkheden zijn om in die laatste weken van 2017 nog flink wat geld te besparen. Wij laten je zien hoe aan de hand van een negental handige bespaartips.

Los schulden af

Heeft u nog een bescheiden schuld uitstaan? Of bent u toe aan het terugbetalen van de laatste loodjes van uw studieschuld? Dan is het verstandig om die bedragen nog voor het einde van het jaar af te lossen. Dit is namelijk gunstig voor de vermogensrendementsheffing. Die heeft als peildatum namelijk 1 januari van het nieuwe jaar.

Doe alvast die grote aankoop

Heeft u veel spaargeld achter de hand? Dan kan het zijn dat u hier vermogensbelasting over moet betalen. Voor 2017 bedraagt de vermogensvrije grens 25.000 euro voor mensen zonder fiscale partner en 50.000 voor personen met een fiscale partner. Heeft u meer op uw bankrekening staan? Dan moet u over het bedrag boven de heffingsvrije grens 1,2 procent belasting betalen. Als u toch al van plan was om een grote aankoop te doen of bijvoorbeeld een vakantie te boeken, doet u er verstandig aan om dit nog voor het einde van het jaar te doen. Zo blijft u onder de heffingsvrije grens en bespaart u uiteindelijk 120 euro op elke 10.000 euro vermogen.

Betaal de hypotheekrente vooruit

Ook het vooruitbetalen van de hypotheekrente kan een aftrekpost opleveren. Volgens het fiscale recht mag er zes maanden rente vooruitbetaald en afgetrokken worden. Check wel bij uw bank of dit kan, want niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Zeker voor mensen die in de hoogste belastingschijf zitten, is rente vooruitbetalen gunstig. Een bijkomend voordeel is dat het vooruitbetalen van hypotheekrente uw vermogen - en dus ook uw vermogensbelasting - verlaagt.

Geef aan goede doelen

Het geven aan goede doelen lijkt op het eerste gezicht vooral een kostenpost. Toch is het financieel geen onverstandige zet. Giften aan instellingen die officieel zijn aangewezen als algemeen nut beogende instelling (de zogenaamde Anbi’s) zijn aftrekbaar zodra het bedrag meer is dan 1 procent van het belastbaar inkomen. Het deel van de gift dat boven de 10 procent van het inkomen uitkomt, is niet meer aftrekbaar. Voor periodieke giften (vijf jaar of meer achter elkaar schenken aan hetzelfde doel) gelden geen beperkingen of maximumbedragen. Geld doneren aan een goed doel is niet alleen een extra aftrekpost, maar ook weer een manier om je vermogen tijdelijk wat te verlagen.

Bouw extra pensioen op

Wilt u voor 31 december nog wat extra geld opzijzetten voor uw oude dag? Doen! Pensioenvoorzieningen zoals lijfrenteverzekeringen of bankspaarproducten zijn vaak fiscaal aftrekbaar.

Verhoog het eigen risico

Heeft u geen gezondheidsproblemen, ziet u zelden een huisartsenpraktijk of ziekenhuis van binnen en bent u ook nog eens gezegend met een behoorlijke financiële buffer? Dan kan het een goed idee zijn om vrijwillig het eigen risico van uw zorgpolis te verhogen. In dat geval krijgt u bij veel verzekeraars een korting van enkele tientjes per maand. Op jaarbasis kan het bespaarde bedrag dus wel oplopen tot enkele honderden euro’s.

Betaal de zorgverzekering voor 31 december

Heeft u redelijk wat geld in kas? Overweeg dan om de zorgverzekeringspremie voor het komende jaar in een keer en voor 31 december te betalen. Bij veel verzekeraars levert u dit een bescheiden, maar leuke korting op. In dit overzicht kunt u zien welke kortingspercentages de verschillende zorgverzekeraars hanteren.

Los een extra stukje hypotheek af

Omdat de spaarrente zich momenteel op een historisch dieptepunt bevindt, levert extra aflossen op de hypotheek momenteel vaak meer op dan sparen. Kijk dus even goed na hoeveel procent u jaarlijks boetevrij mag aflossen. Meestal is dit een bedrag tussen de 10 en 20 procent van het oorspronkelijke leenbedrag. Door extra af te lossen vermindert u tegelijkertijd het belastbare vermogen.

Haal tijdelijk wat cash van de bank

Zit u rondom of net boven de heffingsvrije vermogensgrens van 25.000 euro? Haal dan eind december snel nog wat cash van uw bankrekening. Box 3 voorziet namelijk in een vrijstelling voor contant geld en waardebonnen tot een bedrag van 520 euro per persoon (minderjarige kinderen tellen mee). Haalt u het geld net voor of op oudejaarsdag in huis? Dan maakt dat afgehaalde geld geen deel meer uit van uw belastbare vermogen. U hoeft het trouwens niet per se uit te geven, maar kunt het gepinde bedrag volgend jaar ook gewoon weer terugstorten op de spaar- of betaalrekening.

Eindejaarsafrekening maken met BankingTools

Een digitale huishoudboekje van BankingTools is het ideale stukje gereedschap om aan het einde van het jaar de financiële balans op te maken. Door al uw inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje te zetten, wordt snel duidelijk hoe u er precies voorstaat. Bovendien ziet u ook tot in detail hoe de bovengenoemde besparingstips concreet uitpakken.