Zuiniger rijden

Het lijkt misschien lastig om uw rijgedrag aan te passen, maar het heeft wel degelijk voordelen. Of u nou in een grote, kleine, elektrische of benzine auto rijdt, een zuinige rijstijl loont altijd. Dit is niet alleen voordelig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Zuinig rijden kan u al snel honderden euro’s per jaar besparen. Lees in deze blog vijf tips die ervoor zorgen dat u zuiniger gaat rijden en dus minder geld kwijt bent aan het autorijden.

Minder brandstof verbruiken met deze 5 tips

We bespreken hieronder de vijf belangrijkste tips die ervoor zorgen dat u zuiniger gaat rijden. Het enige wat u moet doen is uw rijgedrag aanpassen, maar dat is voor het besparen van een paar honderd euro per jaar niet lastig, toch?

1. Schakel snel naar een hogere versnelling

Hoe meer toeren een auto maakt, hoe meer brandstof deze verbruikt. Het is dan ook aan te raden om eerder naar een hogere versnelling door te schakelen. Als u rond de 2.000 toeren doorschakelt, kunt u geleidelijk aan snelheid opbouwen. Heeft u geen toerenteller in de auto? Rijd dan vanaf 50 kilometer per uur in de vierde versnelling en vanaf 70 kilometer per uur in de vijfde versnelling.

Let op: Zorg dat u niet ‘te’ zuinig gaat rijden door onder de 2.000 toeren te schakelen. Dit kan ervoor zorgen dat u schade veroorzaakt aan de motor of dat de motor vervuilt. 

2. Niet terugschakelen tijdens het remmen

Minder de rem gebruiken tijdens het remmen bespaart u auto energie en dus brandstof. In een situatie waarin u een lange remweg heeft, kunt u de auto beter uit laten rollen. Schakel dus niet in stappen terug van de vijfde naar de eerste versnelling, maar laat de auto in zijn vijfde versnelling uitrollen, totdat u bij het stoppunt bent aangekomen. Bij stilstand schakelt u in één keer van de vijfde naar de eerste versnelling.

Schakel eerder
Schakel tijdens het remmen niet in stappen terug, maar pas bij stilstand gelijk naar de eerste versnelling.

Let op: In een situatie waar u een korte remweg heeft, bijvoorbeeld een situatie op de snelweg waar u plots moet remmen, is deze manier van remmen niet van toepassing.

3. Verminder uw snelheid

Het lijkt misschien logisch, maar door uw snelheid te verminderen verbruikt u tot wel 74% minder brandstof. Dit heeft te maken met de hoge toeren die de auto moet maken en met de luchtweerstand. De hoge toeren dwingen uw auto om meer energie te verbruiken, wat meer brandstof kost. De luchtweerstand werkt kwadratisch. Wanneer u uw snelheid verdubbelt, wordt de luchtweerstand vier keer zo hoog. De ideale, meest efficiënte snelheid voor de brandstof in de auto ligt rond de 80 tot 90 kilometer per uur.

Tip: Rijd bewust en word lid van de Club van 90. Deze club inspireert automobilisten om gas terug te nemen op de snelweg, wat niet alleen goed is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

4. Houd uw snelheid gelijkmatig

Een constante snelheid zorgt er over het algemeen voor dat u minder hoeft te remmen om te anticiperen en minder gas hoeft bij te geven. Die wisseling van snelheid zorgt voor een hoger energieverbruik. Constant rijden is dus automatisch ook zuiniger rijden.

Tip: De cruise control is een ideale manier om te besparen. Heeft u geen cruise control? Doe dan alsof u er een heeft!

5. Laat de auto staan!

Veel goedkoper gaat het rijden met deze tip niet worden. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat maar liefst helft van Nederland met de auto naar het werk gaat als het werk 7,5 kilometer van het huis vandaan is. Een (al dan niet elektrische) fiets zou hier een meer besparende en milieubewuste oplossing zijn. Is uw werk niet te bereiken op de fiets? Dan is het openbaar vervoer een goede optie.

Zien hoeveel geld u bespaart?

Een duidelijk overzicht met al uw uitgaven en inkomsten, kan met het huishoudboekje van BankingTools. Naast het overzicht kunt u ook daadwerkelijk zien waar uw uitgaven naartoe gaan. Zie in één oogopslag hoeveel geld u uitgeeft aan uw auto, benzine en verzekeringen en zie dus ook gelijk waar u op kunt besparen. Geïnteresseerd? Probeer het huishoudboekje dan eerst 30 dagen gratis.